Thermische isolerende verf: Alles wat u moet weten

Thermische isolerende verf: Alles wat u moet weten

Thermische isolerende verf: Alles wat u moet weten

Wat als je gewoon een laagje verf op je muren kon aanbrengen en de thermische isolatie-eigenschap (R-waarde) van je huis kon verhogen? Wat als een pot verf een kamer tegen weinig kosten zou kunnen verfraaien en helpen de binnentemperatuur in de zomer koel en in de winter aangenaam te houden? De mogelijkheid om uw energetische voetafdruk (en uw verwarmings- en koelrekeningen) te verkleinen met een laagje verf is een fascinerend vooruitzicht, maar tot op heden bestaat er geen consensus over hoe de werkelijke doeltreffendheid van isolerende verf kan worden vastgesteld. Lees verder om te weten te komen hoe isolatie werkt, hoe isolatieverf is ontwikkeld, hoe het hoort te werken en of het de moeite waard is om het voor uw volgende project te proberen.

  

Hoe werkt traditionele thermische isolatie?

Volgens Wikipedia is het doel van thermische isolatie de warmte-uitwisseling tussen binnen en buiten te verminderen door er materiaal tussen te plaatsen met een zo laag mogelijk geleidingsvermogen.

U kunt zich voorstellen dat hoe dikker het isolatiemateriaal is, hoe trager de warmte zich verplaatst. Aangezien alle materialen een bekende warmtegeleidingswaarde hebben, is het zeer eenvoudig om de dikte van de isolatie te berekenen die nodig is om het gewenste resultaat te bereiken.

Terwijl besparingen op verwarmingskosten bij conventionele isolatietechnieken gemakkelijk te meten zijn, zijn zij tot dusver onmogelijk vast te stellen met thermische isolatieverf die slechts enkele tienden van een millimeter dik is.

Conventionele binnenisolatie heeft uiteraard het nadeel dat de binnenruimte kleiner wordt, aangezien zij dik is, en een dure en tijdrovende uitvoering vereist. Laten we eens kijken of een thermische isolatieverf een eenvoudige en economische oplossing kan bieden.

  

Wat is thermische isolatieverf?

Het idee van een verf om de warmteoverdracht te verminderen kwam voor het eerst bij de NASA op toen NASA ingenieurs het ruimteveer wilde beschermen tegen de extreme hitte die ontstaat bij de terugkeer in de dampkring. NASA-wetenschappers ontwikkelden een additief bestaande uit minuscule, hittebestendige glazen bolletjes, "microsferen" genaamd, die zij in een verf verwerkten om een beschermende laag te vormen.

Later ging de NASA samenwerken met het bedrijf dat de oorspronkelijke isolatietechnologie had ontworpen om een isolerend verfadditief in poedervorm te ontwikkelen, bekend onder de naam Insuladd. Aangenomen wordt dat deze microscopisch keramische bolletjes een "stralingswarmtebarrière" vormen wanneer zij met gewone binnen- of buitenverf worden gemengd. Deze holle parels vertragen niet alleen de warmteoverdracht, maar stoppen deze in hoge mate. De warmte heeft dus geen andere keuze dan terug te keren naar de kamer. Dit betekent dat het minder lang duurt voordat uw kamers zijn opgewarmd en dat u uw ketel minder lang hoeft te laten draaien. 

 

  

Gaina is een ander gelijkaardig product, ontwikkeld in samenwerking met het Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA), en wordt op grote schaal gebruikt in geheel Oost-Azië.

Hoewel Europese bedrijven die dit soort verf op de markt brengen zeer discreet zijn over de formulering van hun producten, mag redelijkerwijs worden aangenomen dat zij deze zelfde producten onder een andere naam verkopen of een zeer vergelijkbaar ingrediënt gebruiken.

  

Verschillen in werking tussen nanokeramische technologie en conventionele isolatie

Er bestaat geen erkende internationale of Europese norm voor het meten van de thermische isolatie-eigenschappen van een verflaag.

Deze "wonder" verven hebben veel kritiek gekregen. Sommigen hebben met ongeloof de dikte van een verflaag vergeleken met erkende vormen van isolatie die, om doeltreffend te zijn, minstens 200 keer zo dik moeten zijn.

Deze kritiek is zinvol als men alleen naar het verschijnsel warmtegeleiding kijkt. Zij houden echter geen rekening met de andere unieke fysische eigenschappen van keramische componenten, waaronder hun hoge vermogen om infrarode straling te weerkaatsen.

Met het keramische additief wordt de infrarode straling bijna volledig gereflecteerd door het geverfde oppervlak (1). Concreet betekent dit dat de warmte niet door de muur "dringt" en dan verloren gaat in het plafond, maar wordt weerkaatst, en in de kamer blijft.

Aangezien keramische kogels een extreem laag warmtegeleidingsvermogen hebben (<0,04), wordt de aan het oppervlak geaccumuleerde warmte bovendien niet doorgegeven aan het substraat (3) en wordt deze door convectie aan de ruimte afgegeven (2). Met andere woorden, de warmte die door de keramiek wordt opgevangen, wordt weer afgegeven aan de kamer.

Bij conventionele isolatie vertraagt de isolatie de warmteoverdracht. Keramische isolatie daarentegen verhindert bijna volledig dat de warmte de muur binnendringt. Dit was het effect waar NASA naar zocht om de Space Shuttle te beschermen tegen oververhitting tijdens de terugkeer in de dampkring. Ter vergelijking: de isolerende verf werkt als een radiatorreflector, waarvan het achterste gedeelte uit polyurethaanschuim bestaat en het voorste gedeelte uit aluminium. De warmte "kaatst" van de muur en terug de kamer in. Dit betekent dat het minder lang duurt om uw kamers op te warmen en dat u minder energie verbruikt, waardoor uw ecologische voetafdruk kleiner wordt.

 

Conclusies over thermisch isolerende keramische verfadditieven

Wat u nergens zult vinden, is wetenschappelijk bewijs voor de doeltreffendheid van de producten, want tot op heden zijn er geen onafhankelijke studies over isolerende verven officieel erkend. Sommige fabrikanten beweren dat hun product voldoet aan ISO 8301 standaard (thermische isolatie). Dit betekent eenvoudigweg dat de warmteweerstand in overeenstemming met deze norm is vastgesteld. De warmteweerstand van een 500µ dik product betekent echter niet dat de resulterende isolatie doeltreffend is, aangezien de isolatiewaarde ook afhangt van de dikte.

Als het idee van isolatieverf u nog steeds aanspreekt, probeer het dan eens.

Paint Trade Centre biedt u Thermilate aan, een additief op basis van de nanotechnologie van holle keramische microparels. Dit additief kan worden verwerkt in elk verfproduct op waterbasis (grondverf of muurverf).

  

Advies over het gebruik van het nanokeramisch additief voor isolerende verf:

De verf gemengd met het Thermilate additief kan worden aangebracht met een roller of een kwast. Voor een optimaal effect, breng 2 lagen aan met het Thermilate additief.

Wanneer de keramische microkorrels aan de verf worden toegevoegd, geven ze een getextureerd (korrelachtig) resultaat. Voor een gladde afwerking, na het aanbrengen van 2 grondlagen met het Thermilate additief, het behandelde oppervlak schuren om het geschuurde effect weg te werken alvorens de laatste lagen zonder additief aan te brengen.

Het additief kan ook worden gemengd met plamuur die met een roller in dunne lagen worden aangebracht.

Gepubliceerd op 03-02-2021 Home, Tips en advies, Onze producten 0 1204

Voeg een reactie toeLaisser une réponde

U moet  zich identificeren  om een reactie toe te voegen.

Blog categories

Laatste commentaren

Geen commentaren

Zoekopdracht in de blog

Recently Viewed

No products

Menu

Vergelijken 0