Crown kleurenwaaier - WitWit in uw interieur

Wit is alomtegenwoordig en heeft zichzelf opgelegd als een vanzelfsprekende kleur in een interieur.

Wit wekt veel te vaak het idee op van gebrek aan kleur. Ze wordt vaak beschouwd als een koude kleur zonder veel persoonlijkheid, maar anderzijds beschikt ze ook over een groot publiek die deze kleur als vaste waarde aanschouwt. Men kan het niet ontkennen, wit heeft zo zijn voordelen. Wit is gemakkelijk, ze valt gemakkelijk te combineren en is daarbij ook nog eens risicoloos en duurzaam. Het is de meest neutrale kleur die er is, en ze laat alle soorten combinaties toe.

Het gamma aan witte kleuren dat beschikbaar is bij Paint Trade Centre, bevat meer dan 100 verschillende witte tinten. Het is dus vanzelfsprekend dat wit niet “gewoon wit” is.

De verschillende tinten zoals gebroken wit, eischaal, ivoor, ecru, licht beige, albast, opaalwit, grijswit,… creëren een overvloed aan nuances. Deze verschillende tinten kunnen op hun beurt opgedeeld worden in verschillende afwerkingen zoals mat, satijn, half satijn, krijtverf,…

De zuiverheid van wit is dus al bij al relatief. Een aantal nuances zullen meer toetrekken naar warme of koude tinten, afhankelijk van de pigmenten waar ze uit gemaakt werden. Warme tinten wit ontstaan door het toevoegen van bruin, oker, geel of roze. Koudere nuances worden dan weer gemaakt uit tinten grijs, blauw of groen.

Het is belangrijk om rekening te houden met de ondertoon van het wit dat u kiest. Wit gaat niet noodzakelijk samen met alles. Staaltjes staan toe de gekozen kleur al dan niet te bevestigen. In het daglicht zal deze kleur een ander effect geven dan in kunstmatig licht ’s avonds.

Wat zeker is, is dat wit niet onverschillig laat.

Wit brengt helderheid aan een ruimte

Het is licht die helderheid brengt aan een ruimte, en niet kleur. Wit reflecteert licht, daar waar andere kleuren het licht gaan absorberen. Vandaar het idee dat wit een kamer verlicht. Het is dus belangrijk om te werken met lichtinval en deze te filteren via de gordijnen. Dit zal de ruimte lichter maken en een natuurlijke sfeer brengen aan de kunstmatige verlichting. Wit verlicht dus, op voorwaarde dat het daglicht gefilterd wordt. Wit is dus niet de meest geschikte kleur voor ruimtes die gericht zijn naar het Noorden en verlicht worden door natuurlijk licht. In dit laatste geval is het beter om te kiezen voor een kleur die dit licht zal complementeren. Hier kan men eventueel dus kiezen voor een wit met een lichte tint geel, dit zal verhelderend werken.

wit-in-uw-interieur  wit-brengt-helderheid  wit-vergroot-de-ruimte

Wit vergroot de ruimte

Wit geeft een gevoel van continuïteit in de ruimte. Het is dus de geschikte kleur voor het maken van volume. Om diepte te creëren moet men spelen met contrasten.

Wit is koud

Om te voorkomen dat men een “ziekenhuis-effect” creëert, zal men wit met mate gebruiken. Dit wil zeggen dat men de kleur gaat combineren met fellere kleuren. Op die manier creëert men contrasten.

Wit komt in verschillende vormen die vaak zeer warm blijken te zijn. Dit is afhankelijk van het kunstmatig en natuurlijk daglicht. De Scandinavische decoratie, één van de meest warme vormen van decoratie die er zijn, gebruikt de witte kleur met overvloed. Indien u daarnaast de witte tinten gaat combineren met pastelkleuren creëert u een heel huiselijke “home sweet home” sfeer.

Wit is snel vuil

De integratie van witte decoratie-elementen in de keuken, living of salon is niet het beste idee, en zeker niet wanneer men kinderen of huisdieren heeft. Maar denk eraan! Wit is de enige kleur die verbleekt kan worden. Houten meubelen die geverfd zijn in het wit of in melamine, zijn zeer gemakkelijk te onderhouden.

Indien men deze kleur vergelijkt met meer sombere kleuren, is het snel duidelijk dat wit rapper vuil wordt dan een donkergrijs of chocoladebruin. In het verleden had verf op oliebasis de neiging om na een tijdje te vergelen. Verf op waterbasis laat vandaag de dag toe om wit te hebben die mettertijd ook wit blijft. Om te strijden tegen vlekken en vuil beschikken we over verschillende kwaliteiten verf die afwasbaar zijn. Deze komen in matte of satijnen afwerking. Deze garanderen een goede duurzaamheid over de jaren heen.

Matte verf is momenteel zeer trendy omdat zij de lichtinval stimuleren en warmte brengen aan de ruimte.

wit-gaat-met-alles  wit-is-tijdloos

Wit gaat met alles

Wit gaat met alles, behalve misschien met zichzelf. Wit is een basiskleur die gepaard gaat met allerhande andere kleuren. Wel is het zo dat er een groot gamma aan witte tinten bestaat die best samengaan met de kleur waarmee ze vermengd werden. Daarom moet je dus gaan spelen met deze witte tinten, om te voorkomen dat je een eenzijdig “stralend wit” bekomt, aangezien dit de contrasten versterkt.

Wit is tijdloos en elegant, en is daarom perfect geschikt voor allerhande interieurstijlen, of deze nu klassiek, romantiek, zen, design, minimalistisch of Scandinavisch is. Wit is uitstekend voor modern ingerichte woningen indien je kiest voor een minimalistische stijl in een monochroom wit interieur. Let wel op dat je genoeg gebruik maakt van de verschillende tinten wit en de verschillende soorten afwerkingen (mat, satijn,…) van de verf, meubels en stoffen. Deze zullen de verfijnde noot geven en tevens de witte muren in de schijnwerpers zetten. Voor een meer klassiek en klassevol interieur, is het beter om de witte tinten te combineren met tinten zwart, antraciet of crème.

Een zen decoratie verkrijgt men door deze tinten te gebruiken in combinatie met een fellere kleur. Enkel de stijl van meubilair verandert. Het design aspect bekomt men door het wit te combineren met meubilair en accessoires in fellere kleuren. Deze garanderen het contrast. Een romantische sfeer zal men dan weer verkrijgen door wit te combineren met pastelkleuren. De Scandinavische stijl, ten laatste, verkrijgt men door witte tinten met een druppel grijs, blauw of groen te vermengen. Dit combineert men op zijn beurt dan met zachte kleuren zoals lichtgrijs, lichtgroen of lichtblauw.

Wit combineert mooi met verschillende soorten materiaal zoals hout, beton en natuurlijk materiaal. Het is zeer mooi in een landelijke stijl omdat ze de elegantie van het natuurlijk materiaal benadrukt.

Kortom, wit kan onbeperkt gebruikt worden omdat ze frisheid en sereniteit aan het interieur brengt. Daarbij laat ze de schilder hierin volledig vrij om zijn eigen persoonlijke touch aan te brengen.

Wit is tijdloos

De witte kleur wordt noch met een specifieke historische periode, noch met een specifiek jaartal gelinkt (Hoewel ze ij Benjamin Moore in 2016 wel verkozen werd als kleur van het jaar). Het is dus de perfecte kleur als men niet om de twee jaar wil gaan herschilderen.

De witte kleur staat symbool voor zuiverheid, netheid en glans. Het is zonder enige twijfel de meest gewaardeerde kleur voor binnenshuis decoratie. In het verleden werd kalksteen veel gebruikt om er krijt van te verkrijgen en er vervolgens kalei van te maken. Het is waarschijnlijk hierdoor dat wit doorheen de jaren de meest gebruikte kleur werd om gebouwen proper te krijgen, zowel aan de binnen- als buitenkant.

Voor meer beelden van witte tinten kan u wat inspiratie vinden in onze rubriek Inspiratie per kleur.

De beelden werden gevonden op Pinterest.


Recently Viewed

No products

Menu

Vergelijken 0