HOE SCHILDER IK EEN PLAFOND‎

Voorbereiding alvorens een plafond te herschilderen

Om een plafond gemakkelijk te schilderen is het belangrijk om de ondergrond eerst goed voor te bereiden.

Het geheim om een plafond te verven zonder strepen te maken, ligt bij een goede voorbereiding. Indien het plafond vuil is, is een grondige reiniging belangrijk, met een wasproduct zoals Solarine of St Marc, alvorens het te verven.

Indien het plafond in een slechte staat is, moet men eerst de gaatjes en barsten opvullen met een gladmakend plamuur.

 

Welke verf voor een plafond?

Indien het plafond in een goede staat is, hoeft u geen primer te gebruiken, tenzij er hardnekkige vlekken zijn zoals nicotinevlekken of vochtigheidsvlekken (droog). In dat geval raden wij aan om een isolerende primer te gebruiken.

Indien er tussen de voegen van het plafond en de muren barsten aanwezig zijn, kan men een acrylaatmastiek gebruiken. Deze mastiek is gelijkaardig aan silicone, behalve dat deze mastiek wel overgeschilderd mag worden. Daarnaast bestaan er ook plafondverven die microbarstjes opvullen en verbergen. Dit product vindt u in onze winkel. Neem contact op indien u een vraag heeft over een specifiek onderwerp.

Indien het plafond nieuw is, moet men deze eerst stofvrij maken en vervolgens een laag primer aanbrengen. Daarna zal men twee eindlagen aanbrengen om het plafond de gewenste afwerking of kleur te geven.

Wij krijgen vaak de vraag of houten planchetten tegen het plafond geschilderd kunnen worden. Bekijk de volledige video in de link met beschrijving houten planchetten plafond schilderen.

Uw plafond is in beton? Bekijk het filmpje omtrent dit thema, betonnen plafond schilderen.

 

Mat, zijdeglans of hoogglans voor uw plafond?

Over het algemeen zal men verf gebruiken met een matte afwerking om het plafond te herschilderen. Daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste omdat weinig mensen hun plafond op regelmatige basis zullen schoonmaken. Het is dus nutteloos om een satijnen of glanzende verf te kiezen die afwasbaar is, maar ook meer kost dan een matte verf. Daarbij zal een matte verf altijd beter de oneffenheden op een muur verdoezelen. Indien uw plafond niet effen is, is een matte verf dus de beste optie. Een matte verf zal daarnaast ook steeds een beter resultaat weergeven in grote ruimtes.

Moet u een badkamer plafond schilderen, gebruik dan een verf met een zijdeglans of hoogglans afwerking. Deze verven nemen weinig vocht op, en zijn minder gevoelig voor schimmelontwikkeling.   Hoe hoger de glans, hoe geschikter om schimmels te voorkomen.

Men kan natuurlijk ook antischimmel matte plafondverven gebruiken die specifiek ontworpen zijn voor badkamers. Dit geldt eveneens voor keukens, vooral wanneer het een kleine ruimte is die onderworpen is aan intensief gebruik. Maar laten we terug naar de vraag in kwestie gaan…

 

Hoe verf je een plafond zonder strepen te maken?

Alvorens het filmpje te bekijken dat zich hieronder bevindt en dat uitleg biedt over de techniek om een plafond te verven, geven we eerst wat basisprincipes.

Om de vraag te beantwoorden hoe men een plafond verft, moet men eerst begrijpen dat strepen ontstaan omwille van het verschil in absorptie van de ondergrond. Dit is doordat de verf niet overal tegelijk droogt. Waterverf droogt zeer snel, men moet zich dus haasten en in één keer doorwerken. De vensters moeten toe blijven om te voorkomen dat de verf te snel zou drogen. Zet de verwarming af en zorg ervoor dat er geen tocht is. Nog iets: de koffiepauze zal voor of na en niet tijdens het verven plaats hebben. Van zodra het plafond geverfd is mag men de vensters openen en een kopje koffie drinken.

 

Laten we overgaan tot het advies om een plafond gemakkelijk te verven.

1. Gebruik een verlengstuk voor de verfroller. De telescopische stok voor het verlengen van de lengte van de verfroller laat u toe om sneller te werk te gaan, en vanuit een ander perspectief naar het werk te kijken.

2. Begin in een hoek dicht bij het venster en ga zo door in de breedte, op een ondergrond die twee keer de breedte van een verfrol is. Wanneer deze strook gedaan is kan u hetzelfde proces herhalen, beginnende vanaf dezelfde hoek.

3. Laad de rol met verf en gebruik hierbij een speciale rol voor plafonds, dit wil zeggen een perlon rol of anti druip microvezel rol. Professionele schilders gebruiken een verfrol met schapenvacht.

4. Breng de verf aan op een zo zacht mogelijke manier, het is nutteloos om op de rol te drukken of verschillende keren over dezelfde oppervlakte te gaan, integendeel, wanneer de verf begint te drogen zal de verflaag niet meer overal gelijk zijn. Het is zo dat men strepen krijgt.

5. Wanneer u twee keer over de hele ondergrond bent gegaan is het handig om met een uitgewrongen rol nog eens lichtjes over dezelfde oppervlakte te gaan, in de richting van de lichtinval. Keer nooit terug op uw stappen bij het verven, want dit is de hoofdoorzaak voor strepen ! Daarnaast mag men ook nooit de verf bijwerken wanneer deze nog niet droog is. Maak u geen zorgen, de verf zal uniform worden bij het drogen.

6. Laat de verf drogen en houd u hierbij aan de droogtijd die door de fabrikant wordt opgedragen (meestal 4 à 6 uur).

 

Wat is de beste verf voor plafond?

Wees voorzichtig met verf die in één laag aangebracht kan worden. Deze verf vindt men meestal in grote doe-het-zelf ketens. Om een plafond oppervlakte in één laag te bedekken is de verf vaak niet geschikt omdat ze teveel vulstoffen bevat, met als gevolg dat de verf snel zal drogen en strepen zal nalaten op het plafond. Deze verf is enkel geschikt voor kleine plafonds die men snel kan verven.

Professionele verf heeft een uitstekende dekkingskracht dankzij de componenten naast die van de vulstoffen. Men kan dus stellen dat deze verf ook in één laag zou kunnen aangebracht worden, maar enkel indien het plafond niet vuil is of beschadigd.

Kies dus voor professionele verf eerder dan een goedkope verf waarvan je twee lagen zal moeten aanbrengen om de ondergrond te dekken.

Verschillende merken voor plafondverf zijn beschikbaar bij Paint Trade Centre, zoals: Levis, Trimetal en Crown.

  

Hieronder vindt u de verschillende producten ingedeeld per categorie en per merk. Dit schema zal u helpen om de juiste keuze te maken.

KLIK OP DE PRODUCTNAAM OM DE PRODUCTBESCHRIJVING TE BEKIJKEN.


 

 • hoe-verf-je-gemakkelijk-een-plafond 
 • hoe-verf-je-een-plafond-goed 
 • levis
 • advies-verf-plafond
 • Acrylic Primer

 • Bestaat in 1, 2.5 & 5L, een speciale prijs is ook beschikbaar per 2x5L.

 • Levis Primer

 • Bestaat in 1L, 2.5L, 6L et 12L in het wit. Altijd de oppervlakte goed ontvetten alvorens te verven.

 • plafond-lambrisering-verven
 • Covermatt & Matt Vinyl

 • Bestaat in 5 en 10L in het wit en aangekleurd. Altijd de oppervlakte goed ontvetten alvorens te verven.

 • Levis Plafond

 • Bestaat in 1L, 2.5L, 6L et 12L in het wit. Altijd de oppervlakte goed ontvetten alvorens te verven.

 


 

 • techniek-verf-plafond 
 • strepen-verf-plafond 
 • techniek-om-een-plafond-te-verven
 • plafond-verven
 • Alkali Resisting Sealer

 • Bestaat in 1 & 5L, een speciale prijs is ook beschikbaar per 3x5L. Opgelet: Het materiaal wordt gereinigd met White Spirit.

 • Isoprim

 • Bestaat in 3/4L, 2.5L, 5L et 15L. Opgelet: Het materiaal wordt gereinigd met White Spirit.

 • advies-om-een-plafond-te-verven
 • Covermatt & Matt Vinyl

 • Bestaat in 2,5L, 5L en 10L in het wit en in 1L, 2.5L en 5L aangekleurd. Altijd de oppervlakte goed ontvetten alvorens te verven.

 • Levis Plafond

 • Bestaat in 1L, 2.5L, 6L et 12L in het wit. Altijd de oppervlakte goed ontvetten alvorens te verven.


Recently Viewed

No products

Menu

Vergelijken 0