Frequente vragen: antischimmel en anti-vocht verf

  


VOCHTIGHEID IN DE WONING: IN WELK GEVAL GEBRUIK JE EEN ANTI-VOCHTIGHEIDSVERF?

Vocht op een muur maakt propere en duurzame decoratie onmogelijk : verf zal blazen maken, schimmel ontstaat en de verf versnippert, vlekken ontstaan op het behangpapier en het papier kleeft minder. Dit is waarom men eerst de vochtigheid moet verwijderen alvorens over te gaan tot decoratie. Soms is de oorzaak zeer eenvoudig: gebrek aan waterdicht dakwerk, leidingen en voegen, aanwezigheid van scheuren in de gevel,… soms is dit verborgen: condensatie, lek in het dakwerk, de leidingen, etc… Eens men een oplossing heeft gevonden voor het probleem moet de vochtigheid behandeld worden door de ruimte op te drogen en te verluchten met een waterafstotend product, zoals de anti-condensatie verf. Indien u deze behandelingen niet onderneemt zal het probleem opnieuw opduiken.

Vochtigheid kan vier oorzaken hebben :

1. Poreusheid

2. Condensatie

3. Infiltratie

4. Osmose

1. De poreusheid van een materie is afhankelijk van haar absorbtiecapaciteit. Wanneer u bv. een stuk suiker dopt in uw koffie ziet u dat de absorptie gelimiteerd is door de hoeveelheid koffie en het gewicht van de koffie. In geval van poreusheid zal de hoogte van de opgang niet hoger zijn dan 50 cm. De injectie van hars is een oplossing en kan gemakkelijk uitgevoerd worden.

2. De condensatie is het gevolg van een te grote vochtigheidsgraad in de lucht die niet kan geregeld worden door ventilatie. De waterdamp in de lucht condenseert wanneer ze in contact komt met koude materies. Dit manifesteert zich aan de hand van groene of zwarte schimmelplekken. De schimmelsporen zijn nefast voor dit organisme. In dit geval is een Anti-Condensatie verf noodzakelijk om het probleem te verminderen. Paint Trade Centre biedt ook Thermilate aan, een additief op basis van nanotechnologie van holle keramische microparels. Dit additief kan verwerkt worden in elk verfproduct op waterbasis (grondverf of aflak). Voor een optimaal effect, breng 2 lagen aan met het Thermilate additief. Wilt u begrijpen hoe verf een muur kan isoleren? Klik hier voor een gedetailleerde uitleg.

3. Infiltratie ontstaat wanneer er een probleem is met de isolatie op een structuur van het gebouw of wanneer er een breuk is tussen de materialen. Deze infiltraties zijn voornamelijk zichtbaar op recente woningen waar isoleerfouten zijn gebeurd. Men spreekt van « zijdelingse breuken » wanneer de vochtigheid een materiaal doorbreekt door de porositeit of de zwaartekracht. Indien de gevel niet geverfd is kan een onzichtbare kleurloze en waterafstotende bekleding aangebracht worden. Als de gevel geschilderd is en scheuren vertoont, raden wij u aan een soepele acrylaatvoegpasta buitenvulmiddel te gebruiken om de scheuren op te vullen. Vervolgens kan u twee lagen aanbrengen van het product X-Treme X-Posure® Smooth Masonry in de kleur die u wenst. Deze verf creëert een gladde laag, is micro-poreus en laat de muren ademen en blokkeert tevens de absorptie van water.

4. Osmose is een natuurlijk mechanisme, een fenomeen dat ontstaat onder een aantal voorwaarden. Dit groeiend mechanisme vindt plaats in functie van drie elementen: de voorgeschiedenis van de kelder, de ondergrond, de leeftijd van het huis en het type materie.

Verdamping en capillaire stijging van meer dan 60cm zijn de twee hoofdkenmerken van osmose. De injectie van hars kan eveneens een oplossing bieden.

 

De oorzaken

De oorzaken van vochtigheid in een huis zijn groot in aantal en vaak moeilijk te bepalen. We maken een onderscheid tussen onvoorziene omstandigheden zoals overstromingen: Een lek, een breuk in de leidingen,…

Andere mogelijke oorzaken zijn:

- Onvoldoende ventilering die tegenhoudt dat vocht correct kan worden ontruimd;

- Infiltratie, waarbij regenwater door de barsten van de buitenmuren binnendringt tot bij de binnenmuren.

- De hydrostatische druk, wanneer water zijdelings infiltreert tot bij de funderingen onder druk van de grond;

- Capillaire stijging, wanneer water binnendringt tot in de funderingen en terug naar boven dringt langs de vaatjes in de muren. In dat geval zal men harsinjectie moeten gebruiken, dit is een gemakkelijke techniek die men zelf kan toepassen.

 

De behandeling van oppervlaktes om vocht te bestrijden

In tegenstelling tot massabehandelingen zijn behandelingen voor ondergronden beter geschikt om vocht te bestrijden. Het gaat hier om verschillende oplossingen die poreuze of fragiele ondergronden waterdicht maken. Iedere behandeling is specifiek gericht op het bestrijden van één probleem: waterdichtheid, salpeter, condensatie… Al deze oplossingen handelen op een andere manier.

De anti-vochtverf is een preventief en curatief product dat aanbrengbaar is op nieuwe of oude, droge of vochtige ondergronden, zowel binnen als buiten. Dit product is zowel een verf als een verzorgende behandeling. Deze « twee in één » formule creëert een soort waterafstotende film op de behandelde oppervlakte.

Afhankelijk van het soort product zal u antivocht-producten vinden die de oppervlakte al dan niet laten ademen. Er bestaan verder ook anti-vocht producten die een « vormend» effect hebben op behandelde ondergronden: Deze worden dan waterdicht en houden de « ademhaling » tegen (de lucht kan niet meer door de muur, grond, etc… heen bewegen). Dit laatste product is echter afgeraden aangezien de muren moeten kunnen ademhalen om vocht door te laten. Zulke behandeling zou het probleem enkel tegenhouden in de muren zelf!

De anti-vocht verf van Oxi is geschikt voor zowel binnen als buiten en kan men aanbrengen op alle ondergronden: beton, mortel, cement, bakstenen… Dit moet worden aangebracht met een borstel of verfrol en droogt binnen de twee uur. Ondergronden die bedekt worden met dit product kunnen worden gewassen of overschilderd (één week na behandeling), zij kunnen ook behangen of betegeld worden. Dit product komt meestal in het wit, een tint is anderzijds ook mogelijk indien de ondergrond een kleurtje moet krijgen.

Deze anti-vocht verf is handig indien de problemen slechts miniem zijn en bv. het gevolg zijn van condensatie. Indien uw problemen echter groter zijn (capillaire kracht, infiltraties,…), zal deze verf niet voldoende zijn. Het is daarom dat u steeds moet proberen de oorzaak van de vochtproblemen te achterhalen.

 

1. De condensatie is de doorloop van waterdamp in een liquide vorm, waardoor water en vocht sporen nalaten op vensters en muren. In dit geval, na een ventilator te hebben geïnstalleerd in de ruimte, zal een anti-condensatieverf gebruikt moeten worden. Deze verf op basis van waterhoudend hars beschikt over thermoplastische microkogels. Dit laat toe de condensatie te verminderen : De eerste condensatiedruppel zal 4 keer minder snel verschijnen dan met klassieke verf. Dankzij het isolerend effect van dit product zal het warmteverlies eveneens verminderen.

2. Schimmels hebben vlekken die een witte, zwarte, groene of zelfs blauwe kleur kunnen hebben. Deze verspreiden meestal een beschimmelde geur.

3. Salpeter of « steenzout » is een witachtige materie, die zich meestal aan de basis van de binnenmuren bevindt. Een anti-salpeter behandeling zoals de « behandeling voor vochtige muren » van Rubson is een « 3 in 1 » product. Dit biedt ook een dichte bescherming tussen de muren en het behangpapier of tussen de muren en de verf. Verder zal dit product het gips verharden en de vochtigheid blokkeren, terzelfdertijd laat het de ondergrond ademen.

4. De huiszwam is een paddenstoel die het hout aanvalt en vervolgens laat rotten.

 

De gevolgen kunnen miniem lijken, maar soms verstopt dit diepere problemen die uw huis serieus kunnen beschadigen. Verder zijn deze zaken ook verbonden aan risico’s voor uw gezondheid. Een overdreven vochtigheid kan allergieën met zich meebrengen, ademhalingsproblemen en gewrichtsproblemen…

 

De meest vochtige plekken

Een aantal ruimtes zoals de kelder en de badkamer zijn onderworpen aan vochtigheid. Dit kan men gemakkelijk verklaren: de kelder is vaak ingegraven en de badkamer is een waterruimte die vochtig is van aard.

Klik hier om meer te weten over verf en behandelingen voor vochtige kelders.

Klik hier om meer te weten over verf tegen vochtigheid in een badkamer.

 

Waterinfiltraties verwijderen langs de buitenmuren

Waterafstotende producten voor oppervlakten laten toe te strijden tegen vochtigheidsproblemen die het gevolg zijn van waterinfiltraties. Ze dichten poreuze materialen zonder daarom het uiterlijk ervan, noch de mechanismes erachter, aan te passen. De eigenheid hier ligt in het feit dat ze de ondergrond niet belemmert om te ademen.

Let wel op, een waterafstotende behandeling voor ondergronden kan het probleem slechts oppervlakkig behandelen (letterlijk!).

Waterafstotende behandelingen worden aangebracht met de verfrol, verfborstel of aan de hand van een verfpistool op gezonde, propere ondergronden. Grote scheurtjes (>0,3 mm) moeten verzegeld worden. Meerdere lagen zijn noodzakelijk om de oppervlakte te verzadigen.

Poreuze ondergronden zullen inderdaad een deel van de behandeling absorberen. Een geslaagde behandeling is slechts mogelijk indien de ondergrond in verschillende lagen behandeld wordt. Afhankelijk van de porositeit van de ondergrond zal u tussen 0,2 l et 1,5 l nodig hebben per vierkante meter.

Goed om te weten: Hoe meer de ondergrond verzadigd is, hoe duurzamer de waterafstotende behandeling zal zijn !

 

Indien de gevel nog niet geverfd is:

U kan een waterafstotende, kleurloze behandeling aanbrengen die de muren laat ademen en de weerstand van het materiaal tegen het doordringen van water verhoogt. Het gaat om een kleurloos product voor gevels tegen waterinfiltratie, vocht, vuil, mos en schade opgelopen door vrieskou. Deze voorkomt vuiligheid, mosvorming en het parel effect verbetert de isolerende kracht van het materiaal (een overdaad van 5% vocht in een materie vermindert met 30% de isolerende thermische capaciteit).

 

Indien de gevel geverfd is:

En een aantal aanzienlijke scheuren vertoont, raden wij u aan om de scheuren op gladde oppervlakken te verdekken met een soepele acrylaatvoegpasta. Vervolgens kan u twee lagen van de X-Treme X-Posure® Smooth Masonry verf aanbrengen in de tint die u wenst. Deze verf creëert een soepele, micro poreuze film die de muren laat ademen en terzelfdertijd de waterabsorbtie blokkeert.

 

CONDENSATIE

Condensatie is afkomstig uit het contact met zeer vochtige buitenlucht en een koude wand : De lucht, die te veel watervocht bevat zal zich op diezelfde wand omzetten in water. De condensatie vertaalt zich in de aanwezigheid van water/vocht op de muren en ramen : wanneer u met uw vinger langs de wand gaat wordt deze vochtig.

De condensatie komt voornamelijk voor in de herfst en winter. Deze bevindt zich het vaakst in de keuken en de badkamer, twee ruimtes die vaak veel vocht bevatten.

Karakteristieken van condensatie

Er is sprake van condensatie wanneer:

  • Vocht aanwezig is en de druppels soms van de muren lopen ;
  • Damp op de vensters wanneer men ‘s ochtends wakker wordt;
  • Schimmel op de muren en de tegels ;
  • Zwarte vlekken (schimmel) die de koudebruggen zichtbaar maken en waar de thermische isolatie niet voldoende is).

Condensatie of muurvocht ?

Het is vrij gemakkelijk om het onderscheid te maken tussen een condensatiefenomeen of een vochtprobleem binnen de muur. Neem een stuk aluminiumpapier of een hemd in PVC en knip er een stuk uit van de grootte van een A4 blad. Leg dit neer op de plek waar het vocht zichtbaar is, door ze vast te maken aan de muur met tape. Laat dit daar gedurende een week. Wanneer u dit een week later wegneemt van de muur heeft u twee mogelijke uitkomsten. Ofwel zijn er druppels langs de muurkant, in dit geval komt het vocht uit de muur. Indien er druppels zijn langs de andere kant, spreekt men van condensatie.

Welke oplossingen bestaan er voor condensatie ?

Condensatie is het gemakkelijkst oplosbaar probleem.

Desondanks moet men weten dat een familie van vier personen ongeveer 11,5 liter water produceert per dag: ademhaling, douche, huishoudactiviteiten,…

Een simpele dagelijkse verluchting, door de ramen eens open te doen zal niet voldoende zijn op de geproduceerde condensatie te verjagen !

Een betere ventilatie en thermische isolatie van uw woning zijn duurzamere oplossingen voor dit probleem.

Anti-Condensatie verf

Dit is verf op basis van acrylaathars en bevat thermoplastische knikkers. Dit vermindert de condensatie fors: de eerste druppel zal 4 keer minder snel verschijnen dan met klassieke verf. Dankzij het isolerend en thermisch effect zal ze ook warmteverlies verminderen. Ze kan overdekt worden met een speciale badkamerverf die antivocht bevat.

In geval van terugkomende schimmelproblemen kan dit product gebruikt worden in combinatie met Crown antischimmel verf.

Verf voor vochtige plafonds

Typische situatie: « wanneer de temperatuur buiten vermindert, vind ik iedere morgen op het plafond van mijn kamer, die zich op het 1ste verdiep onder het dak bevindt, vochtige vlekken op een aantal plekken. Op deze plekken verschijnt er na een zekere tijd soms ook schimmel. De vensters zijn ook heel vochtig. Men zei tegen mij dat het een ventilatieprobleem is. Ik verlucht nochtans regelmatig… Dit probleem duikt enkel ‘s nachts op. »

Het gaat hier om een typisch condensatieprobleem dat gelinkt kan zijn aan een slechte ventilatie. Dit condensatiefenomeen verschijnt wanneer een oppervlakte (plafond, venster, muur) onderworpen is aan een groot temperatuurverschil. Indien u vochtvlekken heeft op uw plafond, kan dit twee verschillende oorzaken hebben: ofwel is dit een koudebrug die ontstaan is uit een gebrek aan isolatie, ofwel door een lek in het dak.

Op de vensters is het volkomen normaal condensatie waar te nemen op enkel glas. Dit is een reden waarom het aangeraden wordt oude vensters te vervangen door dubbel glas. Dit verbetert de thermische isolatie en voorkomt condensatie op de vensters.

Ook hier gebruikt men een anti-condensatieverf op waterbasis die thermoplastische knikkers bevat. Dankzij het thermisch en isolerend effect vermindert ze de condensatie fors: de eerste druppel zal tot 4 keer minder snel verschijnen dan wanneer men met klassieke verf schildert. Dit product kan men overschilderen met een speciale badkamerverf die antischimmel bevat.

In geval van een aanhoudend schimmelprobleem kan men dit product ook gebruiken in combinatie met Crown antischimmel verf

     

HOE VERWIJDERT MEN SALPETER?

Salpeter is afkomstig uit de capillaire stijging in combinatie met een slecht ventilatiesysteem.

Het water dat afkomstig is uit het metselwerk is hoog geladen in minerale zouten. Wanneer de muur droogt, kan dit mineraal zout naar de oppervlakte van de muur verhuizen om te genieten van het vocht dat zich in de lucht buiten de muur bevindt. De concentratie van deze zouten aan de oppervlakte creëert de vlekken op de muur en beschadigt ze.

Salpeter vlekken laten verdwijnen

Allereerst moeten de muren geveegd worden met een staalborstel. Dicht vervolgens de gaten en spleten met dichtingsmiddel. Breng vervolgens een anti-salpeter product aan, zoals de behandeling Rubson vochtige muren, met een borstel of een verfrol. Na het drogen kan u uw muren bekleden zoals u dit wil : verf, behangpapier, etc…

Voor de behandeling moet de ruimte goed verlucht en verwarmd worden om het drogen van de muren te bevorderen.

Welke oplossingen ?

Om de vorming van salpeter te voorkomen, moet men de oorzaken aanpakken. Zonder adequate behandeling is het nutteloos de muren te kuisen, het salpeter zal hoe dan ook opnieuw opduiken!

De Rubson vochtige muren behandeling is een « 3 in 1 » product. Het is een anti-salpeter behandeling die een dichte bescherming biedt aan de ruimte tussen de muur en de verf of het behangpapier. Verder versterkt het gips en blokkeert het vochtigheid, dit terwijl het de ondergrond laat ademen.

 

HOE LOST MEN EEN VOCHTIGHEIDSPROBLEEM OP MET EEN HARSINJECTIE?

De harsinjectie

De capillaire stijging blokkeren is een relatief simpele operatie met de Rubson Fluid Injection behandeling.

Met een spuit injecteert men de vloeibare hars beneden in de muur in verschillende gaten die iedere keer op ongeveer 15 cm van elkaar staan.

Bij contact met water zal de hars plastificeren en een dichte barrière creëren onderaan de muur. Deze dichte barrière zorgt ervoor dat het water niet naar boven kan.

Deze behandeling tegen vocht is zeer effectief en nauwkeurig. Professionele gebruikers verzekeren de dichtheid van de muren voor een tiental jaren. Deze behandeling voorkomt de vorming van salpeter, blaren en zorgt ervoor dat het gips niet afbrokkelt.

 

WELKE VERF GEBRUIKT MEN NA WATERSCHADE OF EEN LEK?

Typische situatie: Een aantal dagen geleden ben ik tot het besef gekomen dat een muur in mijn kamer beschimmeld is. Deze muur wordt gedeeld met de slaapkamer, waar een waterlek is ontstaan ter hoogte van de kraan. Dit was normaal gezien geregeld. Op dit moment is de muur aan het drogen, en ik zou willen weten welk type product ik moet aanbrengen op de muur van mijn kamer.

Oplossing: een primer aanbrengen die de vlekken « blokkeert » en de ondergrond gaat afvlakken. De Primer Crown PSB « stain blocker » is perfect geschikt voor dit soort situatie.


Recently Viewed

No products

Menu

Vergelijken 0