VERFBORSTELS EN VERFKWASTEN

Een verfborstel is een belangrijke succesfactor voor een geslaagd schilderresultaat. Borstels worden gebruikt voor een goede verdeling van de verf of wanneer het verfwerk iets meer nauwkeurigheid vereist dan met de verfrol. Er bestaan twee types kwasten, platte kwasten en ronde kwasten.

De grootte van de kwast of de borstel zal afhangen van de oppervlakte die behandeld moet worden. Hoe groter de oppervlakte, hoe groter de kwast of de borstel zal zijn. Voor meer nauwkeurigheid en voor fijne stroken daarentegen, gebruikt u een smalle ronde kwast.

De precieze afwerking van het verfwerk zal afhangen van het gebruikte materiaal. Het gebruik van de juiste kwasten is dus heel belangrijk. Voor elk type ondergrond bestaat een specifiek type borstel en voor ieder type verf bestaat een groep kwasten die voor een optimaal resultaat zorgen.

verfborstel-en-verfkwasten

Soorten verfkwasten en verfborstels

 • platte-verfkwast

 • Platte kwasten

  De platte kwast is een veel gebruikte kwasr voor lakken, lazuur of vernis.

 • puntkwasten-om-te-schilderen

 • Puntkwasten

  Worden gebruikt voor het nauwkeurige werk op kleine oppervlaktes of op complexe objecten. Een schilder gebruikt hiervoor vaak een ronde kwast met zichtbare tekenen van slijtage. Met een puntkwast met afgeschuinde punt, kan men gemakkelijk langs randen, en elementen in reliëf werken.

 • ronde-verfborstel

 • Ronde verfborstels

  Werden speciaal ontwikkeld voor het verven van ongelijke ondergronden zoals pleister, maar wordt ook gebruikt voor ruiger verfwerk dat geen precisie vereist. Verf voor gepleisterde buitenmuren is een type voorbeeld waarbij men gebruik maakt van dikke ronde borstels. De ronde kwast heeft een kleiner oppervlak en is daardoor minder geschikt voor grote oppervlakken waar meestal beroep gedaan wordt op de verfrol.

 • vierkantige-verfborstel

 • Vierkantige borstels of blok kwasten

  Deze brede rechthoekige kwast is voorzien van lange haren, om een flinke hoeveelheid latex of acryl verf op te nemen. Dankzij de lange haren kan de verf ook goed in de poriën van stenen en voegen ingewerkt worden. Deze kwast wordt gebruikt om voegen te dichten tussen bakstenen. 

 • radiatorkwast

 • Radiatorkwasten

  Radiatorkwasten hebben een lange houten steel met een knik aan de bovenkant. Hierdoor is de radiatorkwast beter geschikt om moeilijk bereikbare plekjes, zoals de binnenkant van een radiator, te schilderen.

 • verniskwast

 • Verniskwast

  Voor het vernissen van een parketvloer gebruikt men doorgaans een brede platte verniskwast met lange haren.

Platte borstels om te schilderen

Welke verfkwast of verfborstel gebruik je waarvoor?

Bij iedere verf past een penseel. Olieverf heeft meer tijd nodig om te drogen dan waterverf. Afhankelijk van je keuze voor olie- of waterverf zal er steeds een gepast penseel bijhoren.

borstels-voor-olieverfkwasten-voor-lazuurkwasten-voor-parketverniskwasten-voor-radiatorsborstels-voor-waterbasisborstels-voor-waterbasis

Kwasten voor olieverf

Voor olieverf gebruikt men kwasten ofwel uit zuiver varkenshaar, ofwel voorzien van synthetisch haar of een mengeling ervan. Deze zijn niet bruikbaar voor waterverf omdat zij de natuurlijk haren van de kwast doen opzwellen.

Bij elk type aanbreng hoort een specifiek type kwast.

1. Voor synthetische lakken, gebruik een kwast voor solventgedragen lak

White spirit, verdunbare verf of vernis brengt u het best aan met kwasten gemaakt van zuiver varkenshaar, die op het uiteinde door een natuurlijke eigenschap opgesplitst is. Door de aanwezigheid van meerdere verdeelpunten neemt een zuiver varkenshaar kwast de verf goed op, en zorgt het voor een optimale verdeling. Bovendien blijft de gespleten haarpunt van varkenshaar opsplitsen bij het verslijten van de kwast.

2. Voor bescherming en decoratie van hout
a) Voor lazuur gebruik je een kwast « speciaal lazuur ».
b) Om parketten te vernissen, gebruik je een borstel om parketten te vernissen.

  

Borstels-voor-waterverf

Verfborstels voor acryl en waterverf

Waterverf heeft, in tegenstelling tot olieverf, geen gladmakende componenten. Dit wil zeggen dat een slecht aangebrachte verf op waterbasis niet glad zal worden bij het drogen.

Voor watergedragen verf gebruiken u een kwast met synthetisch haar in plaats van natuurlijk varkenshaar. Deze haren zullen niet opzwellen bij contact met water en zullen geen water absorberen, in tegenstelling tot varkensharen.

Synthetische haren zijn meestal zeer fijn en laten geen strepen achter bij het verven. 

Het verfopnemend vermogen van deze kwasten is door een mix van conische en cilindrische vezels zeer hoog, en zorgen voor een geleidelijke verspreiding, zodat gemakkelijk de gewenste laagdikte aangebracht kan worden. 

 

schilderen-met-een-borstel

Bij elke situatie past een bepaald type kwast of borstel: 

 

1. Verfkwasten voor façade muurverf

a) Ronde borstels: Verf voor buitenshuis pleistermuren vereist een specifieke aanbreng waarbij men gebruik gaat maken van een grote ronde borstel.

b) Rechthoekige borstels: worden gebruikt om de voegen tussen de bakstenen te vullen, dit meestal op lineaire oppervlakten zoals stenen muren, met gebruik van een gevel verfrol.
  

2. Verfborstels voor binnenhuis muurvef

Deze wordt meestal aangebracht met een verfrol. Ronde puntige kwasten laten toe preciezer aan het werk te gaan met plafonds en moeilijke hoekjes. Wanneer je de achterkant van een verwarming wil verven, wordt het aangeraden een radiatorkwast te gebruiken die een gebogen vorm en een lange handvat heeft. Deze werden speciaal ontworpen om de weinig bereikbare zones (bijvoorbeeld een muur achter een radiator) gemakkelijker te verven.

  

3. Verfborstels om te lakken


Recently Viewed

No products

Menu

Vergelijken 0