F.A.Q.’S VOOR MUUR EN PLAFOND


WELK TYPE VERFROL GEBRUIKEN VOOR MUREN EN PLAFONDS?


Rollen zijn ideaal om grote oppervlaktes te verven, en in het bijzonder plafonds. Zij laten toe om snel en gemakkelijk te verven. Er bestaan verschillende types verfrollen voor verschillende verfwerken : in schuim, mohair, schapenvel, lang haar, kort haar of iets tussenin. De keuze van de rol hangt volledig af van het type verf dat je gebruikt. Een mohairrol met korte haar is bestemd voor satijnverf voor muren. Een schapenvel met halflange haren is ideaal voor het aanbrengen van matte verf. Rollen in mousse worden afgeraden voor muurverf omdat hun sponsig textuur luchtbelletjes creëert die, bij het barsten, kraters vormen die een gekraakt effect creëren.


IS HET NOODZAKELIJK OM EEN PRIMER AAN TE BRENGEN OP EEN NIEUWE ONDERGROND ?


Een primerlaag heeft meerdere functies die een eindlaag niet kan vervullen. Ze garandeert een goede hechting, verzacht de verschillen in absorbtie en isoleert de eventuele vlekken, dit laat aan de eindlaag toe een decoratief effect te maken.


ZIJN GEPLAFFONNEERDE MUREN DROOG GENOEG OM VERF OP AAN TE BRENGEN?


De vochtigheid van de ondergrond heeft een nefaste invloed op de aanhechting van de verf, ook al is deze op waterbasis. Na verloop van zekere tijd bestaat er een kans dat een zeil zich plaatst op de verf en de verf begint af te brokkelen. Om na te gaan of de muur droog is, hoef je enkel deze simpele test te doen : Breng op de muur een stuk transparante film aan ; indien er na 24u condensatie komt op de film wil dit zeggen dat de muur niet droog is. 1 extra maand wachten is het minimum.
Bent u in tijdsnood ? Je kan een oproep doen op de ontvochtiger om het drogingsproces te versnellen. Er bestaat eveneens verf zoals de Covermatt van Crown die gebruikt kan worden op een nog vochtig plafond. Deze verf dient als primer (10 à 20% verdunnen) of als eindlaag (niet verdunnen). Deze verf is niet afwasbaar aangezien zij dient om de mur « uit » te drogen. 
Voor andere types verf moet een muur volledig droog zijn vooraleer ze opnieuw geverf kan worden. De droogtijdvan het plafond is afhankelijk van de hoeveelheid vochtigheid en van de weersomstandigheden. Ideaal is om 6 maand te wachten vooraleer je overgaat tot de werkelijke decoratie van de muren.


HET PLAMUUR IS ZICHTBAAR DOOR DE VERF HEEN, WAT DOE IK?


Zorg ervoor dat alle geplamuurde oppervlaktes gladgemaakt zijn. Een primer moet aangebracht worden op de plamuur vooraleer er geverfd mag worden, dit is om te vermijden dat de verf sneller geabsorbeerd wordt in deze zones. Gebruik een Muur&Plafond Primer. Eens deze droog is, mag je een (niet uitgedunde) muurverf aanbrengen.


HET PLEISTER BROKKELT AF, WAT DOE IK ?


Dit is regelmatig het geval in nieuwe woningen en is vaak uit te leggen door het drogen van het pleister of door het feit dat het gebouw « werkt ». Oplossing : De barstjes moeten open zijn en het stof en puin moet verwijderd worden. Vervolgens moeten de gleuven gevuld worden met een aangepaste plamuur, afhankelijk van de grootte van de gleuven.


KLEINE BARSTJES ZIJN AANWEZIG TUSSEN DE MUREN EN HET PLAFOND, WAT DOE IK ?


Voor de kleine barstjes die voorkomen in hoeken, tussen de muren en het plafond gebruik je het best een acrylmastiek in patroon. In tegenstelling tot silicone kan dit geverfd worden en blijft het elastisch zoals silicone.


MAG IK EEN MATTE MUURVERF GEBRUIKEN OP EEN EERDER GEBRUIKTE SATIJNVERF ?


Ja, maar enkel indien de muur eerst zorgvuldig ontvet is met ammoniakaal water of gekuist werd met solarine of Saint Marc. Indien de satijnverf een olieverf was is het verstandiger om eerst de verf te polijsten door ze lichtjes te schuren.


DE VERF BEDEKT NIET GENOEG, WAT DOE IK ?


Merk eerst op dat « Monolaag » verf niet bestaat in het gamma van professionele verven. Dit is de reden waarom u dit soort producten niet gaat terugvinden bij Paint Trade Centre. « Monolaag » verf is in geen geval officieel erkend aangezien er geen reglementering of certificaat bestaat rond deze term of product.

De bedekkingskracht van een verf is het aantal vierkante meter die een liter verf bedekt. De professionele verf (Trimetal, Sikkens, Crown, Levis, Sandtex, …) hebben over het algemeen een bedekking van 12m²/litre. Koop geen verf waarvan de technische fiche vertelt dat je minder kan bedekken dan in de standaardgevallen, u zal teleurgesteld zijn. 
Indien een kwaliteitsverf niet bedekt na 3 lagen, zijn er redenen om zich zorgen te maken. 
In het algemeen betekent dit dat de ondergrond te absorberend is en dat u geen primer heeft gebruikt terwijl het noodzakelijk was. Glasvezel, een schilderdoek, nieuw plafond zijn ondergronden die een primer vereisen. De ondergrond moet droog zijn, anders zal de primer niet werken. Respecteer dus de droogtijd !
Misschien gebruikt u een verfrol die niet geadapteerd is aan de verf zelf. Indien u verft met waterverf is een rol met vezels van 8mm tot 12mm gepast. Onder dit is de kwantiteit van de uitgespreide verf te laag. 

  • Ofwel heeft u een kleur die weinig bedekt zoals oranje, geel, fel rood, en zeer lichtgrijs… Dit gebeurt regelmatig bij zelf gemengde kleuren.

  • Ofwel bracht u een verf aan op een satijnverf die niet gepolijst werd (gebruik een schuurmiddel op waterbasis). In dit geval is wachten de boodschap, laat de eerste laag drogen, achteraf zal het beter gaan voor de volgende laag. 

  • Ofwel trekt u te veel aan de verf. Goed om weten is dat de verf op waterbasis zich altijd vettig afzet en maar weinig meewerkt. Hoe meer je voorbehoud bent, hoe meer problemen zullenopdagen in verband met het aspect van de waterverf. 

OORZAAK VAN STREPEN & SPOREN ?

  • HET OUTBREKEN VAN EEN GRONDLAAG : De grondlaag of primer isoleren het gips en remmen de absorbtie. Wanneer de eindlaag direct aangebracht wordt tegen het gips dan wordt deze niet gelijkmatig geabsorbeerd en ontstaan er walken & vegen.
  • TE WEINIG AANGEBRACHTE VERF : Een te dunne verflaag kan evenees sporen nalaten. Professionele verf heeft over het algemeen een dekkingsvermogen van 12m²/liter. Deel de oppervlakte van de ruimte door 12 en u bekomt zo het nodig aantal liters.
  • ATMOSFERISCHE CONDITIES : Bij droog en warm weer droogt de verf te snel en sporen van overlapping zijn sneller merkbaar. De ideale temperatuur bevindt zich tussen 10° en 20°.
  • TE VEEL DRUKKRACHT OP DE VERFROL : Wanneer men te hard drukt op de verfrol strijkt u de verf te dun uit. De verfrol moet goed geladen worden met verf en deze moet in kruisende overlapping aangebracht worden. Beëindig door een lichte rolbeweging in de lengte van het plafond.
  • TE VEEL VERLUCHTING TIJDENS HET VERVEN : Deuren en ramen moeten bij voorkeur dicht blijven wanneer u een plafond schildert. De waterdamp die vrijkomt uit de verf behoudt aldus de kamertemperatuur waardoor de verf minder snel droogt. De kamer verluchten gebeurt pas wanneer de schilderwerken volledig zijn beëindigd.

HOE VERF JE EEN PLAFOND  ZONDER STREPEN/VEGEN TE MAKEN ?

Een plafond wordt bij voorkeur in één keer en zonder onderbreking geverfd. Voorzie dus om geen pauzes in te lassen tijdens deze operatie. Begin bij het raam en verwijder u steeds verder weg van het licht in de richting van de lengte van het plafond. Begin met de boorjes met behulp van een ronde puntkwast tot goed in de hoekjes. Maak denkbeeldige vierkanten die u stuk per stuk en overlappend zowel in de lengte als in de breedte bedekt met een goed geladen verfrol. Maak soepele bewegingen en druk niet te hard op de rol steeds in de richting van de lengte van het plafond. Ga zo verder naar het volgend vierkant en herhaal over de hele breedte van uw plafond. Om het resultaat te controleren houdt u zich steeds tegen het licht en corrigeer waar nodig met lange soepele bewegingen. Respecteer steeds de aanbevolen wachttijd tussen de verschillende lagen. Verwijder de afplakband van zodra het werk af is een zorg voor voldoende verluchting voor het opdrogen van de oppervlakte.


HULP NODIG BIJ HET VERVEN ?

Neem een kijkje op onze website video advies


Recently Viewed

No products

Menu

Vergelijken 0