SCHILDEREN - Matte, zijdemat, zijdeglans of hoogglans? We leggen u alles uit

  

Te onthouden

  • Een matte verf weerspiegelt heel weinig licht; een zijdemat afwerking iets meer, zijdeglanzende nog meer, en de hoogglanzende donkergekleurde verf reflecteert het licht bijna zoals een spiegel.
  • De hoogglanzende / zijdeglanzende verf is minder microporeus en is beter bestand tegen vocht. Het zal beter geschikt zijn voor de keuken of de badkamer.
  • Te glanzender de verf, te meer de oneffenheden van de ondergrond zichtbaar zijn.
  • Tot voor kort waren zijdeglanzende en hoogglanzende verf over het algemeen steviger en gemakkelijker afwasbaar. Dit is niet langer het geval: professionele merken bieden nu afwasbare en zeer bestendige, matte verven aan.

   

Heb je eindelijk de kleur van je nieuwe verf gekozen? Gefeliciteerd! het grootste deel van de klus is klaar. Nu moet je de afwerking kiezen ...

Mat, zijdemat, zijdeglans of hoogglans verf: iedere glansgraad zorgt voor een andere uitstraling. Naast het uiterlijk, verschilt ook de manier van onderhoud per glansgraad.

Nog een vraagje: welk aspect wilt u aan uw afwerking geven? Gespannen, gevlekt of gepocheerd? Voor glanzende verven, raden we een strakke look aan en voor zijdemat of matte verven, gevlekte look. De gepocheerde look wordt alleen aanbevolen als de ondergrond echt slecht is. We geven aan het einde van het artikel aan welke verfrollen kunnen worden gebruikt afhankelijk van de gekozen verf.

    

Mat, zijdemat, zijdeglanzend of hoogglanzend verf - wat is het verschil?

Volg de gids om alles te begrijpen!

Verven, lakken, vernissen ... zijn onderverdeeld in 4 mogelijke afwerkingen: mat, zijdemat, zijdeglans en hoogglans. Deze 4 afwerkingen hebben een specifieke "spiegelglans" -index. Deze index meet de hoeveelheid licht die de verf zal reflecteren.

Om deze meting te verrichten, wordt er licht op de verf geprojecteerd onder een hoek van 60 ° of 85% en wordt de hoeveelheid gereflecteerd licht gemeten.

Hoe meer de verf mat is hoe minder licht hij reflecteert: hoe dan ook minder dan 10%. Hoe glanzender het is, hoe meer de verf het licht reflecteert, tussen 60% en 100%. Er zijn twee tussenclassificaties: zijdemat, dat tussen 10% en 20% ligt en zijdeglans, dat tussen 20% en 60% ligt.

   

Matte verf afwerking:

Deze verf is ideaal om een "gezellig" effect te creëren: het verzacht inderdaad het licht en geeft een gevoel van intimiteit. Het is zeer in de mode voor zijn soberheid en natuurlijke kalkachtige uiterlijk. Onze interieurontwerper adviseert haar klanten een matte of “velours” zijdematachtige afwerking, die ze meer modern en warm vindt. "Het is alsof de verf op een vel tekenpapier lijkt, er is geen reflectie", zegt ze.

Het grote voordeel van de matte afwerkingsverf: aangezien deze vrijwel zonder reflectie is, helpt deze om de onregelmatigheden van de muren en plafonds te verbergen. Het is om deze reden dat het met name wordt aanbevolen voor plafonds.

Vanwege de sobere, warme en gezellige kant wordt het ook vaak aanbevolen voor de wanden van kamers van volwassenen of woonkamers. Maar de standaard matte afwerkingsverf die in de meeste doe-het-zelvers wordt gevonden, heeft twee gebreken: deze is meestal niet zo wasbaar als een zijdeglanzende of hoogglanzende verf en is vaak minder bestendig: dat betekend dat het uiterlijk zal veranderen in geval van wrijving. Dit is de reden waarom het wordt aanbevolen voor kamers met een lage blootstelling, zoals slaapkamers en plafonds die over het algemeen buiten het bereik van de oorzaken van vlekken zijn.

Professionele merken bieden nu wasbare en zeer bestendig, matte verven, gecertificeerd volgens de ISO 11998 / EN 13300 normen, die de weerstand tegen vocht-slijting na herhaaldelijk wassen bepalen. Maar een verf die bestand is tegen slijtage is niet noodzakelijk wasbaar. Dit is soms waar, maar niet in alle gevallen! Een verf heeft een goede afwasbaarheid wanneer deze kan worden gereinigd zonder het uiterlijk te veranderen, dus zonder dat het glanzend wordt.

 

Onze selectie matte verven voor:

    

Zijdemat verf afwerking:

Het is een fluweelmatte verf die heel dicht bij de matte verf staat, met een zijdeachtige toets. Het voordeel van deze afwerking is dat deze gemakkelijker te onderhouden is. De zijdemat afwerking is een goed compromis tussen mat en zijdeglans. Zijdemat geeft je muren een mooie zijdeachtige uitstraling. In onze selectie van verven is de zijdemat afwerking (Trimetal Magnacryl Prestige Velvet) altijd afwasbaar.

    

Zijdeglanzende verf afwerking:

Dit type verf reflecteert meer licht: het creëert een lichte sluier op de kleuren die verwit zijn wanneer het licht erop terugkaatst. De zijdeglanzende afwerking past in alle kamers. De zijdeglansverf is gemakkelijk schoon te houden en daarom geschikt voor doorgangen, zoals trappenhuizen of gangen.

Onze selectie zijdeglansverf voor:

     

Hoogglanzende verf afwerking:

De hoogglanzende afwerking wordt gereserveerd voor de onberispelijke muren omdat het de fautjes van de te schilderen oppervlakte benadrukt. Hoogglanzende verf moet worden aangebracht op volledig gladde en onberispelijke afgewerkte oppervlakte voor optimale resultaten. Omdat het veel licht reflecteert en ruimtes vergroot, wordt het speciaal aanbevolen voor badkamers en smalle gangen, vooral omdat het bestendig en wasbaar is. Deze afwerking geeft een helder en stralend strak resultaat. Het is daarom interessant in keukens, badkamers, natte ruimtes, kelders en garages, zichtbaar houtwerk, deurkozijnen ... Het kan ook een beetje donkere delen van uw huis opvrolijken.

Onze selectie hoogglanzende verf voor:

    

                                             

verf-afwerking

       

Ongeacht de gekozen afwerking (mat, fluweelmat, zijdeglans of glanzend), zijn er verschillende aspecten:

Het uiterlijk varieert afhankelijk van de gebruikte middelen. Als u wilt weten welk gereedschap geschikt is voor welke verf, kunt u de rubriek technisch advies van onze website en de kenmerken van de gereedschappen raadplegen.

   

Het gespannen aspect:

Dit aspect, waar de verf een minimum structuur heeft, is in het algemeen van voor lak- of vernistypen van toepassing.

gespannen aspect

Voor een strak aspect is de voorbereiding van de ondergrond essentieel omdat de imperfecties beter zichtbaar zijn als de mate van glanzendheid toeneemt.

Gebruik het juiste gereedschap: voor een strakke look adviseren wij de spuitpistoolapplicatie of de 5 mm verfrol.

    

Het gevlekte aspect:

Het gevlekte aspect onthult een lichte structuur door de passage van de verfroller maar geeft geen effectmateriaal. Het is een minder fijn aspect dan het strak aspect.

Het is perfect aangepast voor muren en biedt een schoon uiterlijk.

Gebruik het juiste gereedschap: voor een gevlekt aspect adviseren wij een 12 mm polyester of 10 mm microfiber verfrol.

     

Het gepocheerde aspect:

Verven met een gepocheerd aspect worden meestal gebruikt op ongelijke wanden of plafonds. Het wordt dan gebruikt met garnerende verven.

Gebruik het juiste gereedschap: voor een gepocheerde look adviseren wij een polyamide 14 mm verfrol

Het gepocheerde aspect:

Is uw keuze gemaakt? Het enige dat overblijft is de juiste hoeveelheid verf te berekenenen om het uiteindelijk perfect toe te passen. Dankzij ons advies zal het je lukken zoals een professional.


Recently Viewed

No products

Menu

Vergelijken 0