Wat is een primer?

De primer, zoals de naam wel al verraadt, is de eerste laag die je op het oppervlak aanbrengt vooraleer je aan de rest van het verfwerk begint.
Een primer bevat dezelfde ingrediënten als andere verf. In tegenstelling tot een gewone gedunde verf, biedt een primer vele voordelen aan zoals de hechting van de verf op gladde vlaktes (glas, beton, PVC…), de bescherming van het oppervlak (antiroest primer) of nog de isolatie (vlekken, vochtigheid,…).


Waartoe dient een primer?


Eerst en vooral dient de primer om de vlakte te blokkeren. Is de muur nieuw en vers geplamuurd, dan zal de primer de functie hebben om de poreusheid van het pleister en de plamuur te blokkeren, en zal ze vermijden dat er verschillen ontstaan in absorbtie van de everf op de vlakte. Dit zou te niet doen aan de esthetiek van het uiteindelijke resultaat. Een primer gebruiken komt ook goedkoper uit, aangezien je minder eindlagen moet aanbrengen. Op die manier spaar je dus veel verf uit.

Een primer kan eveneens dienen om het tannine voor hout te onderdrukken, de roest voor het ijzer, om het oppervlak te uniformiseren wanneer ze overdekt is met een oude kleur of nog kan een primer dienen om een verf op waterbasis aan te brengen op een vlakte die ooit geverfd werd met olieverf.

Bestaan er verschillende types primer?

Er bestaat een grote variëteit aan primers : primers voor pleisterplaten of plafonds, microporeuze primers voor hout, antiroest-primer voor ijzer, gestructureerd voor bepaalde versierplamuren, etc.

De laatste jaren zijn er vele specifieke primers voor speciale ondergronden ontstaan en vermenigvuldigd bij de verschillende verffabrikanten. Vandaag is het mogelijk om tegels, glas of laminaat te verven met een goede primer die samengesteld is uit bindmiddelen die beter samenhangen dan in normale verf.
Men kan zeggen dat bij elke ondergrond een speciale primer past, maar sommige primers zijn « universeel » of worden ook wel « multiprimers » genoemd. Deze multiprimers zijn toebestemd aan multi-ondergronden, dit wil zeggen dat ze goed zijn voor pleisterplaten, hout, metaal, MDF of PVC. Sommige primers kunnen zowel binnen als buiten gebruikt worden.

En net zoals bij verf kan men de verschillende primers onderscheiden op basis van hun solvent :

  1. primer op waterbasis.
  2. Primer op oliebasis (ou solventbasis).

Uitvoering :

De primer moet aangebracht worden op een propere, geschuurde, ontvette en droge ondergrond.
Indien de muur al eens geverfd geweest is, hoef je enkel nog lichtjes te schuren en vervolgens te ontstoffen vooraleer je een extra eindlaag aanbrengt. In

dat geval is een primer niet noodzakelijk, tenzij :

  • Er vlekken zijn (nicotine, vochtigheid, …)
  • Er eerder in felle kleuren werden geverfd
  • De muren poreus of poederig zijn 
  • Indien de muren met mos of korstmossen bedekt zijn 
  • Indien er eerder met alkali geverfd werd

Net zoals voor andere verf moet ook de primer aangebracht worden in kruisbeweging, dit wil zeggen dat ze van beneden naar boven en van boven naar beneden aangebracht moet worden. Vervolgens beweeg je van links naar rechts en probeer je steeds in dezelfde richting te eindigen. Het is belangrijk om zoveel mogelijk te voorkomen om over dezelfde plekken heen te verven. Zo vermijd je dat de ene plek van de muur dikker geverfd is dan de andere, of dat de muur verzadigd raakt.

Meestal duurt het drogen van een primer op waterbasis een 30-tal minuten, maar het wordt aangeraden om minstens 6 uur te wachten vooraleer je de eindlagen aanbrengt. In geval van oneffenheden, twijfel niet om nog eens langs de muur te gaan met een dunne glasvezel om een zo glad mogelijke ondergrond te bekomen. De hechting van de eindlagen op de muur zullen afhangen van de kwaliteit van het schuurwerk en van hoe glad de muur is.


Recently Viewed

No products

Menu

Vergelijken 0