Crown kleurenwaaier - BlauwBlauw als universele en tijdloze kleur

Blauw is een kleur die doet denken aan verre reizen. Ze is de kleur van de hemel en de zee. Ze bezit over een oneindig aantal verschillende tinten die het idee van antarctische gletsjers opwekt, maar ook wanneer men aan de Caraïbische stranden denkt, aan een onweersbui aan de kust of nog aan de Griekse eilanden, dan ziet men de blauwe kleur voor zich. Blauw creëert evenveel verschillende sferen als dat er tinten zijn.

Tijdens de middeleeuwen stond blauw symbool voor puurheid. Zowel de Maagd Maria als de driekoningen. De toen zeer kostbare blauwe pigmenten waren afkomstig uit Iran en Afghanistan. Zij hebben deze kleur zo edel gemaakt.

Marineblauw, oceaanblauw, azuurblauw, indigo, Pruisisch blauw, Grieks blauw,… beschikken over de capaciteit om een ruimte visueel groter te doen lijken en een gevoel van diepte te creëren. Men gebruikt deze kleur meestal in kleine appartementen en in nauwe ruimtes, om een gevoel van afstand te creëren.

Ook bij deze kleur is het belangrijk om na te denken over de weg die men uit wil met de ruimte. Ook de helderheid waarover de kamer beschikt moet in rekening gebracht worden wanneer men een kamer schildert. Blauw is een koude kleur die een fris gevoel creëert, daarom gebruikt men deze kleur best in een ruimte die over relatief veel lichtinval beschikt.

Dit wil niet zeggen dat ze niet kan gebruikt worden in ruimtes met minder lichtinval. in dat geval kan men blauw nog steeds aanbrengen, maar doet men dit best exclusief op één muur, de muur die het meeste licht ontvangt, in combinatie met een andere, warmere kleur op de overblijvende muren.

Indien blauw de hoofdkleur van de ruimte wordt, kies dan niet voor lichte tinten. Deze tinten kunnen een koud gevoel nalaten. Diepe tinten blauw zijn meer geschikt, deze zullen een verzekerende en gezellige sfeer creëren.

Bent u fan van blauw? Twijfel dan niet om eens creatief uit de hoek te komen. Je kan met de verschillende nuances spelen en hemelsblauw combineren met marineblauw of turquoise.

Blauw is een vrolijke en levendige kleur en kan daarom dus ook gebruikt worden op gevels, deuren en ramen.

Blauw: in welke ruimte en voor welke stijl?

Bezoek onze inspiratie webpage.

Zoals hierboven reeds besproken werd, kan men blauw perfect benuttigen in smalle of slecht verlichte ruimtes.

Deze rustgevende kleur is eveneens een goede keuze voor kamers die een serene sfeer willen afdwingen. Als kleur van de zee en het water biedt ze frisheid en ontspanning in ruimtes zoals badkamers.

Verschillende tinten blauw hebben als kenmerk een aantal verschillende sferen op te wekken, afhankelijk van de gekozen nuance. Pastelblauw zal tederheid opwekken, daarom is ze ideaal in een babykamer. Het heldere turquoise creëert dan weer een trendy en leuke sfeer in de keuken. Lichtblauw wekt water en puurheid op en is daarom geschikt voor badkamers. Daarnaast heb je natuurlijk ook het hartelijke blauwgrijs, dat verkozen werd als kleur van het jaar 2017. Zij is heel mooi in woonkamers of bureaus.

blauw-tijdloze-kleur  woonkamer-blauw-muren  blauw-in-de-slaapkamer  donkerblauw-interieur-decoratie

Welke kleur combineer ik met blauw?

Blauw is een multifunctionele kleur en kan gecombineerd worden met allerhande soorten materiaal: hout, aluminium, graniet of koper. De gekozen nuance is van belang om de gewenste harmonie te verkrijgen in uw ruimte.

Een grijsblauw in combinatie met parelgrijs of greige zal een Scandinavische look bezorgen aan uw woning.

Beige en licht taupe zijn de tijdloze partners van het blauw om een natuurlijke en elegante decoratie te verkrijgen. Deze combinatie is vandaag de dag een echte klassieker.

Turquoise blauw of laguneblauw in combinatie met bruin of chocolade zal een moderne en pop sfeer creëren.

In combinatie met de complementaire kleuren geel, groen of oranje zal het effect van blauw sterk gecontrasteerd zijn en vol leven.

Welke de nuance ook is, blauw associeert zich altijd mooi met verschillende tinten wit. Deze combinatie staat garant voor een stijl die doet denken aan het huisje aan zee.

Variaties op blauw

Klik hier om de verschillende voorbeelden voor blauw te ontdekken.

  • Nachtblauw (Midnight Navy) staat dicht bij antraciet grijs en verwarmt uw interieur met een zeer grote elegantie. Deze donkere kleur is ideaal om een verwelkomende sfeer te creëren waar men graag onze tijd doorbrengt. Deze kleur staat toe met zowel natuurlijke als kunstmatige verlichting te spelen.
  • Marineblauw (Regal Blue) doet denken aan de wilde zee en biedt een klassieke en sobere touch aan uw interieur. Deze kleur kan zowel in een modern als in een klassiek interieur toegebracht worden. Ze kan perfect gecombineerd worden met parlegrijs of witgrijs.
  • Oceaanblauw (Tropical Ocean) herinnert ons aan de tropische kust en heeft rustgevende kenmerken. Deze tint schommelt tussen een turquoise blauw en het ijsblauw. Deze oceaantint verlicht de ruimte op de meest simpele manier. Ze straalt zowel een koude als verwarmende, poëtisch als hypnotiserende sfeer uit. Men kan deze tinten aanbrengen op één muur of op alle muren van een ruimte, afhankelijk van de voorkeur.
  • Het ijsblauw (Secret Escape), ook wel bekend onder de naam van het “Scandinavisch blauw”, is het ideale blauw wanneer men een Noordse sfeer wil reproduceren. Scandinavische decoratie creëert een sobere en verfijnde sfeer die tot zijn recht komt dankzij de natuurlijke tonen. Deze tonen worden soms gecontrasteerd met een sterkere tint zoals het donkerblauw, een kleur die in alle tederheid contrasteert met het rustgevende interieur.
  • Turquoise blauw (Palm Springs) is een mix tussen zachtheid en levendigheid. Deze kleur matcht perfect met een stralend wit. Deze combinatie zal de ruimte verlichten. Turquoise combineert ook zeer mooi met aardekleuren zoals taupe. Op deze manier biedt ze frisheid en moderniteit aan een klassieke ruimte terwijl ze de sfeer in de ruimte met veel elegantie verzacht.

marineblauw-verfkleuren-inspiratie  gang-kleur-decoratie  oceaan-blauw-decoratie-muren  woonkamer-lichtblauw-kleur blauw-verfkleur-decoratie

De bewolkte tint van het blauwgrijs (Dance Hall, Pier View) doet denken aan de kuststeden aan de Noordzee. Deze tint creëert mooie en geraffineerde nuances. Ze is ideaal om een ruimte te verzachten en is zeer mooi combineerbaar met een parket in licht hout die een landelijke sfeer opwekt.

De beelden werden gevonden op Pinterest.


Recently Viewed

No products

Menu

Vergelijken 0