De gele tinten uit de Crown kleurencollecite voor binnenshuis en Sandtex voor de gevel en buitenmuren  

   

Geel is de laatste jaren volledig naar de achtergrond verdwenen, maar is momenteel bezig aan haar come back voor interieurdecoratie. Deze kleur wekt zon en warmte op en is ideaal om een gezellige sfeer te creëren in gelijk welke ruimte. Er is één enkele voorwaarde: je moet de juiste tint kiezen. De redenen voor deze come back zijn voor de hand liggend: Zowel de ruimte als wijzelf worden heel erg vrolijk van gele tinten binnenshuis. Geel heeft verschillende kenmerken. Ze is goed voor het humeur en ze bevordert enthousiasme en concentratie. Op vlak van decoratie wordt ze sterk gewaardeerd omdat ze frisheid, licht en verdieping brengt aan alle kamers. Aarzel dus niet om deze kleur te gebruiken in smalle of slecht verlichte ruimtes, aangezien deze kleur een ruimte volledig kan doen herleven.

Mosterdgeel, citroengeel, goudgeel, saffraangeel, oranjegeel, narcisgeel, romig geel,… Of de tinten nu fel, diep of licht zijn, het gele kleurenpalet is uitgebreid. Geel is daarbij ook de meest heldere kleur. Ze symboliseert rijkdom, kracht, licht en koninklijkheid.

Om de verwarmende en ontspannende functie ten volste te benutten, wordt het aangeraden om deze kleur met mate te gebruiken.

  

In welke kamer gebruikt men geel?

Bezoek onze inspiratie webpage

Geel wordt opgedeeld in een veelheid aan nuances. De eigenheid aan geel is dat ze instaat om de ruimtes in een woning te verwarmen en verhelderen. Men kan ze evengoed in een traphal, kamer, eetkamer, woonkamer of keuken gebruiken. Ze kan zelfs in een bureau gebruikt worden, omdat ze stimulerend is.

Citroengeel wordt aangeraden in ruimtes die mensen samenbrengen zoals woonkamers en keukens.

In een badkamer is het dan weer geschikt om een strogeel aan te brengen om de ruimte een extra frisheid te bezorgen.

In een slaapkamer kan je gebruik maken van saffraangeel of mosterdgeel, deze kleuren creëren een verwarmende en omhullende sfeer.

In een doodlopende gang mag men dan weer iets gedurfder kiezen. De ruimte geheel in het geel verven zal zorgen voor een extra verhelderende sfeer.

Geel verspreidt helderheid en vreugde. De intensiteit van de gewenste tint zal gekozen worden in functie van de te verven ruimte, aangezien geel zowel zachtheid als ruwheid kan uitstralen. Het stimulerend effect van citroengeel wordt bijvoorbeeld niet aangeraden in slaapkamers, daar deze ruimtes rust en ontspanning moeten bevorderen. De intensiteit van geel moet dus gekozen worden afhankelijk van de te verven ruimte.

Hoewel geel instaat voor vreugde en gezelligheid, wordt het afgeraden om de volledige ruimte te gaan bekleden met eenzelfde gele tint. Enkel indien men spreekt over een zeer lichte gele tint of pastelgeel, kan men dit doen. Anders wordt het aangeraden om slechts één muur in het geel te verven.

In de interieurbladen heeft de verwarmende en retro look van het mosterdgeel ondertussen plaats moeten maken voor het citroengeel. Deze nieuwe tint steelt de show en is de ultieme kleur voor een geslaagde interieurinrichting. Citroengeel is de kleur bij uitstek die doet denken aan de mooie zomerdagen en die daarbij helderheid, levendigheid en vrolijkheid opwekt.

   

Geel en kleurencombinaties

geel-voor-een-bureau gele-muren-voor-badkamer  slaapkamer-decoratie-gele-muren geel-touch-in-de-keuken

Geel is een gemakkelijke kleur in decoratie, maar om een kakofonie te vermijden wordt het aangeraden om deze kleur te combineren met andere kleuren waarvan één lichtere kleur die het geheel zal verzachten en de harmonie zal bevorderen.

Dankzij de combinatieflexibileit van het geel met andere gele tinten en kleuren, kan men geel combineren met veel verschillende kleuren combineren. Men kan ze zonder vrees matchen met oker, rode, groene en olijftinten om een Provençaalse stijl te creëren. Neutrale tinten zoals wit, crème, grijs en zwart zijn mooi combineerbaar met geel en reproduceren een moderne en elegante sfeer. In een stadsloft is geel in combinatie met zwart of rood (maar voor de Belgen liefst niet allemaal tezamen) momenteel zeer trendy. De combinatie van turquoise met geel of groengeel is zeer hedendaags en fris. In een keuken is de tijdloze combinatie van geel met oranje nog steeds zeer geliefd. Het verzekert een spetterend interieur. Naast de verhelderende functie, heeft geel ook de kwaliteit dat zij perfect combineerbaar is met materiaal zoals hout en beton.

Geel is waarschijnlijk de kleur die het beste reageert op licht, of dit nu natuurlijk of kunstmatig is.

Klik hier om de verschillende variaties op geel te ontdekken

  

Oranje voor binnenmuren

Oranje wordt vaak gelinkt met energie. Het is één van de kleuren die helderheid, vreugde en leven brengt aan een ruimte. Deze keuze kan gedurfd overkomen, maar het resultaat is gegarandeerd een dynamische atmosfeer binnen de ruimte.

Fris in de zomer en warm in de winter, deze kleur zal men met de seizoenen niet beu worden. Donker oranje doet denken aan herfst en opzichtigheid. Oranje kan men in de natuur terugvinden op de vallende bladeren, het is de kleur van najaarsgroenten zoals pompoenen en wortelen.

Men kan oranje niet dissociëren van de jaren 70. Oranje is een vrolijke kleur die communicatie bevordert. Ze is afkomstig uit een mix van rood en geel. Het oranje kleurenpalet is rijk en gevarieerd, gaande van de meest zachte kleuren naar meer hevige kleuren. Van pasteloranje tot mandarijn, langs zalmoranje, meloen, koraal,… geen gebrek aan keuze!

De meest gebruikte tinten oranje worden goed gebruikt maar toch met mate. Over het algemeen zal men oranje gebruiken voor één of twee muren, daarnaast kan de ruimte nog bekleed worden met oranje accessoires.

  

In welke ruimte verft men oranje?

De warme kleur bij uitstek wordt in iedere ruimte gewaardeerd, maar is uitzonderlijk goed geschikt voor leefruimtes. De trick zit erin om de kleur met mate aan te brengen ten aanzien van andere kleuren of tinten.

Oranje is een levendige kleur en is daarom ook gepast voor badkamers. Ze creëert een dynamisch gevoel. In een oranje keuken heerst een goed humeur, ze stimuleert de appetijt. In een kamer zal men ze toepassen om de slaap te bevorderen en insomnia te voorkomen.

In een smalle trap zal men oranje aanbrengen om de structuur te verwarmen.

 oranje-kleur-muur-decoratie oranje-kleurencombinaties warme-kleur-gang-trap  oranje-touch-in-uw-interieur

Met welke kleur combineert men oranje?

Het wordt aangeraden om met contrasten te werken wanneer men voor oranje kiest. Wanneer men combineert met wit, creëert dit een moderne en dynamische sfeer. Men kan oranje evengoed combineren met neutrale of lichte tinten, of met koude kleuren zoals blauw of lichtgroen. Op deze manier verzacht men de intensiteit van het oranje tot een evenwicht. Wanneer men ze combineert met grijze tonen creëert men een moderne, elegante sfeer zonder daarom het dynamische aspect teniet te doen. In combinatie met verschillende tinten blauw, een complementaire kleur van het oranje, zal oranje een ludieke sfeer creëren in alle leefruimtes. Met warme tinten zoals geel of rood, zal oranje haar kracht en sterkte openbaren. Met bruin roept ze dan weer een sfeer uit de jaren 70 op.

De beelden werden gevonden op Pinterest.


Recently Viewed

No products

Menu

Vergelijken 0