Crown kleurenwaaier - Rood en RozeRood in uw decoratie

Rood is de sterke kleur bij uitstek omdat het een visuele schok creëert en op het netvlies blijft hangen. Rood wordt maar heel zelden gebruikt om een hele ruimte te gaan verven. Rood wordt ook meteen gelinkt met actie, energie, vastberadenheid en kracht. Het is de kleur die het beste emoties oproept, meer bepaald emoties zoals passie, sensualiteit en luxe. Rood is een dominante kleur in ruimtes die gelinkt worden aan plezier en entertainment (in cabarets, theaterzalen en opera’s).

Een aantal eeuwen geleden werd deze kleur gelinkt met de aristocratie, soevereiniteit en het episcopaat. Vandaag ziet men dat deze kleur volledig gedemocratiseerd is met concepten als papavers, goudvissen en de kerstman. Rood staat synoniem met vitaliteit en actie en beïnvloedt ons humeur. Het heeft stimulerende effecten, en dit is exact de reden waarom men ze gaat toepassen in levendige ruimtes zoals de keuken en de living en in andere doorgangsruimtes zoals de inkomhal. Rood creëert een gevoel van warmte en rust.

 

In welke ruimte gebruikt men het rood?

Men kan verschillende tinten rood gebruiken in een woonkamer, slaapkamer of keuken om een gevoel van hedendaagse chic te creëren. In een hal zal deze kleur zorgen voor een verwelkomende sfeer. In een salon en in een keuken kan deze kleur discussie bevorderen.

Bezoek onze inspiratie pagina

 rood-bureau.jpg  rood-kinderkamer.jpg  rood-woonkamer.jpg  rood-slaapkamer.jpg  rood-combineren-bureau.jpg

Rood en bijpassende combinaties

De rode kleur en de bijpassende tinten zijn perfect te combineren met alle verschillende tinten wit.

Een gebroken wit zal de kracht van het rood verzachten en de ruimte een zachtere sfeer toebrengen die klasse en helderheid uitstraalt. De meeste modern ingerichte ruimtes zullen rode tinten combineren met lichtere kleuren, met als doel het design meubilair en de moderne architectuur extra in de schijnwerpers te zetten.

Deze kleur kan men perfect gaan combineren met warme kleuren zoals het geel. Deze twee kleuren versterken elkaar.

Men kan eveneens kiezen voor grijze tinten, donkere tinten grijs en zwart om de ruimte te dimmen. Neutrale tinten zijn eveneens geschikt. Deze combinatie zal nog beter uitkomen indien de ruimte beschikt over voldoende lichtinval.

Men kan ook gaan spelen met de contrasten door een combinatie te creëren tussen vermiljoen rood en zee-blauw.

 

Verschillende tinten rood

Of het nu tomaatrood, grenadine, bloedrood, magenta, purper, framboos, kers, baksteenrood, bordeaux, karmijn of vermiljoen is, rood blijft een gevoelige kleur die men genuanceerd en met mate moet aanbrengen.

Terracotta rood beantwoordt onze nood aan zon en authenticiteit uitstekend. Deze waaier aan warme en trendy rode tinten biedt een kans om de hele zomer lang door je eigen interieur te reizen.

Dit is een rood die doet denken aan de Italiaanse architectuur en aan de zuiderse landen. Zulk authentiek, krachtig en warm rood die helderheid en elegantie opwekt maakt het uitzonderlijk aangenomen om in zo een ruimte te vertoeven.

 

Roze in uw decoratie

Een beetje rood, veel wit, soms omgekeerd, roos is een veelzijdige kleur. Afhankelijk van de tint zal roze een warme of koude sfeer uitstralen. Roze biedt een brede waaier aan verschillende tinten, gaande van “braaf” roze zoals pastelroos of oud roze, tot fellere tinten zoals shocking pink zoals fuchsia of fluo roze die een meer “rock & roll” karakter uitstralen.

Roze is een vrouwelijke en klassevolle kleur, gekenmerkt door delicatesse. Roze vertegenwoordigt zachtheid, verleiding, kindsheid en jeugdigheid. Het bezit een relaxerende kracht en zal, afhankelijk van de gekozen tint, een kindse, romantische of tedere sfeer creëren.

Roze is het vehikel van menige gevoelens. Zij symboliseert, net als de bloem met dezelfde naam, liefde, puurheid en trouwheid. Zij vuurt tederheid aan, zachtheid, delicatesse en sensualiteit aan. Het is een soort van verzachtende versie van het vurig passierood…

Roze is een kleur die men kan combineren met een groot aantal andere kleuren. Dankzij de veel verschillende tinten heeft een roos ingerichte omgeving de kracht om een delicate, verzachtende sfeer uit te stralen. Ondanks de vele voordelen van deze kleur, is men vaak nog terughoudend om deze tinten in ons interieur te gebruiken.

Het leven bekijken door een roze bril is altijd aangenamer. Roze kan zo verzachtend zijn als een aardbeimilkshake of zo flashy als een primaire kleur. Ze is vrouwelijk, schattig. Laten we eens kijken of roze inderdaad zo teder is als ze zich lijkt voor te doen…

 

In welke ruimte en voor welke stijl gebruikt men roze?

Poederroos of fuchsia roze worden gebruikt afhankelijk van het gewenste effect.

Alle ruimtes kunnen in principe bekleed worden met roze, maar sommige tinten roos zijn beter geschikt voor bepaalde ruimtes dan andere. Poederroos is een voorbeeld van een universele tint die een sfeer van zachtheid en charme brengt, en terzelfdertijd aangebracht kan worden in zowel een slaapkamer als een badkamer. Fuchsia, een meer gedurfde tint, heeft een dynamische aanwezigheid en is zeer bekrachtigend. Een laagje van deze tint zal de ruimte een hele nieuwe dynamiek meegeven. Ze past in doorgangsplekken (traphal, inkomhal), maar ook in plekken waar men samenkomt (keukens, woonkamer).

Roze doet vaak denken aan de wondere wereld van Assepoester en andere prinsessen. Deze kleur maakt dan ook steeds het geluk van vele kleine prinsessen. En aangezien iedere prinses uniek is, is het vanzelfsprekend dat iedereen zijn eigen persoonlijke roze tint zal gebruiken.

Maar wie zegt dat roze enkel weggelegd is voor kleine meisjes? Er bestaan vele verschillende tinten roos, en deze verschillende tinten zijn perfect te combineren met meubelen in een donkere tint, in antraciet of bruin.

Roze, ook al is het een lichtere tint, zal steeds een moderne touch geven aan uw interieur en is perfect te combineren met een Scandinavische interieurstijl.

Oud roze daarentegen is een tint die ideaal is in ruimtes die minder blootgesteld zijn aan lichtinval, zoals bv. in lange gangen. De combinatie van deze tint met een verouderd houten parket is momenteel zeer trendy.

Roze is ook zeer geschikt voor sombere ruimtes en neemt actief deel aan het verhelderen van een kamer die slecht verlicht is.

Fuchsia roze kan je aanbrengen in ruimtes zoals een toilet, op achtergrondmuren of in een badkamer.

Roze is de perfecte kleur om de muren van een kamer te bekleden. Ze bezit relaxerende kenmerken en symboliseert zachtheid. Roze decoratie verricht wonderen in ruimtes en is een klassieker die tijdloos is.

rose-living  roze-badkamer  kinderkamer-roze-en-grijs  roze-gang-muren

Welke kleur kan je combineren met roze?

Roze decoratie kan op zichzelf gebruikt worden, maar het is natuurlijk nog mooier in combinatie met andere tinten. Dit zal het effect versterken en zal de stijl in de ruimte verrijken. Tinten zoals aardbei roze harmoniseren heel mooi met tedere tinten groen. Oud roze of poederroos zijn perfect te combineren met donkere tinten zoals aubergine, pruim of framboos.

De roze pasteltinten in samenwerking met blauwe pasteltinten zijn een perfecte match.

Somber en diep blauw in combinatie met een discreet roze brengt diepte aan de ruimte. Vermijd levendige tinten roze of blauwe, zij zouden wel eens voor een agressief resultaat kunnen zorgen.

Roze combineren met tinten grijs of zwart kan resulteren in een sfeer die terzelfdertijd elegant en gecontrasteerd is. De verschillende tinten roze hebben een zekere connectie met de groene tinten. Groen is de complementaire kleur voor roze, maar is daarnaast ook verenigbaar met hemelsblauw, flashy gelen of levendige tinten groen. Ze straalt vrouwelijkheid, frisheid en dynamiek uit. De combinatie met zwart of grijze tinten creëert een gecontrasteerde maar elegante sfeer.

 

Variaties op roze

Snoeproze, bleekroos, suikerspin roze, zalmroze, poederroos of fuchsia, al deze kleuren kunnen benuttigd worden in een vernieuwend en leuk interieur!

Voor sommigen is het kleurenpalet aan bleek- en pastelroos ietsje te vergaand. Nochtans is zij zeer mooi in combinatie met donker meubilair (donkerbruin of zwart). Roze kan een onthullende kleur zijn die de ruimte tot zijn recht brengt en verlichtend zal werken. Licht roze moet niet per se gepaard gaan met vrouwelijkheid. Als men ze combineert met andere tinten kan roze een zeer moderne en hedendaagse sfeer opwekken.

Oud roze wordt vaak beschouwd als een verouderde kleur, hoewel ze heel mooi combineert met bruine en groene natuurtinten. Ze verspreidt een hedendaagse sfeer uit en creëert een elegante en moderne sfeer.

Fluo roze is dan weer ietsje meer Rock’n roll. Ze is daarmee de ideale kleur om wat dynamiek aan een ruimte te brengen. Gebruik deze kleur met mate in kleine details, tenzij je voor het verrassingseffect wil gaan en meteen een hele muur verft. Het is de intense kleur bij uitstek, daarom combineer je ze best met een gelige witte tint om de dynamische sfeer in de ruimte wat te verzachten.

 keuken-kleuren-muren-roze fluo-roze-kinderkamer flash-roze-bureau roze-en-geel-kinderkamer

Paars in uw decoratie

Paars verkrijgt men wanneer men rood en blauw gaat mengen. Hierbij blijft rood wel de dominante kleur. Indien blauw toch dominant is, zal men veeleer een violetpaars of pruimpaars bekomen.

Paars is een kleur die amper voorkomt in zijn natuurlijke toestand. Vele jaren terug gebruikte men rode kool, bessensap of karmijn om deze kleur te verkrijgen.

De paarse kleur heeft verzachtende kenmerken en is daarbij energetisch en vrouwelijk. Ze heeft als eigenschap om de sfeer te verzachten en neemt actief deel aan het creëren van een meditatieve sfeer.

 

In welke kamer verft men met paars?

Paars wekt spiritualiteit, meditatie en vrede op, maar tevens roept ze ook ideeën van melancholie en eenzaamheid op. Daarom moet men deze kleur zorgvuldig aanbrengen en goed kiezen welke ruimtes geschikt zijn. Men kiest deze kleur het liefst voor ruimtes waar men zich concentreert, nadenkt en reflecteert.

Paars is eveneens een veel gekozen kleur voor slaapkamers. Ze creëert een klassieke en sensuele sfeer. Ze is zeer trendy in Angelsaksische landen. Men brengt ze het liefst aan op één deel van een muur in een salon of keuken. Dit zorgt voor een hedendaagse sfeer.

 

Paars en diens combinaties

Paars is een kleur die veel contrasten toelaat. Het is een vaste waarde en garanderen leuke combinaties: In combinatie met beige of lichtgrijs zal de paarse tint tot zijn beste recht komen. Men kan gebruik maken van tinten zoals aubergine, parma, bosbes, roze – deze tinten garanderen een ultravrouwelijke sfeer.

muurkleuren-inspiratie-paars muurkleuren-combineren-paars woonkamer-kleuren-combineren paars-muurkleur-inspiratie

De beelden werden gevonden op Pinterest.


Recently Viewed

No products

Menu

Vergelijken 0