Onderhoudstips voor een houten terras

Onderhoudstips voor een houten terras

Ziet uw houten terras er grijs uit na de winter? Dit is normaal. Korstmos en mossen hebben zich vastgezet en het hout is grijs geworden. U hebt twee mogelijkheden: u kunt de veranderende kleur van uw terras aanvaarden, in welk geval het onderhoud beperkt zal blijven tot een eenvoudige reiniging, of u kunt de oorspronkelijke kleur van het hout behouden door een extra behandeling na de reiniging.

Een goede schoonmaakbeurt is in ieder geval geen overbodige luxe! Ontdek onze praktische tips om uw terras voor te bereiden op de terugkeer van het warme weer.

Eerste vraag: is uw terras gemaakt van exotisch hout of van composiethout?

   

Stappen voor het onderhoud van een exotisch houten dek :

  1. Als een impregnerende beits, vernis of getinte olie is aangebracht en u wilt het hout er weer natuurlijk uit laten zien, gebruik dan eerst een afbijtmiddel.
  2. Reinig vervolgens met een vlekkenverwijderaar om de natuurlijke kleur van uw terras te herstellen.
  3. Breng daarna de Olie Extreme Levensduur Terras aan om het te beschermen

 

Soms is op een houten terras een ongeschikt product, zoals beits of vernis, aangebracht. Terwijl een beits perfect geschikt is voor verticale oppervlakken, kan hij niet worden aangebracht op horizontale oppervlakken en zal hij snel afbladderen. Ook als een beitsolie is aangebracht en de kleur niet meer egaal is, moeten de achtergebleven pigmenten volledig worden verwijderd.

Wij raden u aan alle vlek-, vernis- of pigmentresten te verwijderen met afbijtmiddel V33 dat u met een schrobber aanbrengt.

Maar misschien is dit niet nodig en kunt u gewoon beginnen

Met een grondige schoonmaakbeurt.

  

1. Dieptereiniging van het terras

 

2. Gebruik een vlekkenverwijderaar om een egaal, vlekvrij oppervlak te krijgen

Met een schrobber en een vlekkenverwijderaar krijgt u een uitstekend resultaat. De Ontgrijzer-vlekkenverwijderaar reinigt gebeitst en zwartgeblakerd hout en herstelt de kleur van het hout. De ontgrijzer Terras is het doeltreffendst op een vloer die al een keer gewassen is om de vlek grotendeels te verwijderen. Na het product 5 tot 10 minuten te hebben laten inwerken, grondig afspoelen met water.

  

3. Breng een verzadigende olie aan

De laatste stap is het aanbrengen van een Olie Extreme Levensduur op uw terras eens het droog is. In combinatie met de vlekkenverwijderaar zal de verzadigingsolie uw houten terras zijn oorspronkelijke kleuren teruggeven.

Dit product:

a) voedt horizontaal hout in de diepte,

b) vormt een anti-UV-scherm dat beschermt tegen grijs worden

c) een waterdichte werking heeft die voorkomt dat water binnendringt

 

Voor een doeltreffende bescherming moeten de poriën van het hout met olie verzadigd zijn om te voorkomen dat water binnendringt en vuil zich vastzet. Anderzijds kan een teveel aan olie op het oppervlak leiden tot witachtige vlekken of een kleverig oppervlak. Veeg na iedere oliebeurt de overtollige olie van het houtoppervlak.

Test na de op het potje aanbevolen droogtijd met een paar druppels water op het hout: als de waterdruppel als een parel op het oppervlak blijft liggen en na het afvegen geen nat spoor achterlaat, is het hout verzadigd. Indien dit niet het geval is, wordt een nieuwe aanvraag aanbevolen.

   

Stappen voor het onderhoud van composiet hout

 

  

Een specifieke Reiniger-Ontvetter Composiethout wordt gebruikt om te reinigen, te ontvetten en vuil te verwijderen. Het product wordt met een sproeier of een gieter op het te reinigen oppervlak gespoten. Vervolgens laat men het 5 tot 10 minuten inwerken en reinigt het krachtig met een schrobber (dekwasborstel).

Zodra het dek van composiethout schoon is, wordt er een beschermend waterafstotend middel bij gebruikt. Dit vlekkenbeschermer product is waterafstotend en anti-UV en frist de kleur op. Het is zeer goed bestendig tegen verwering, slijtage, chloorhoudende producten en vetvlekken.

Kan een hogedrukreiniger worden gebruikt om een houten terras schoon te maken?

Er zijn verschillende meningen over het gebruik van een hogedrukreiniger. Dekken zijn over het algemeen gemaakt van zeer harde en bijzonder resistente exotische houtsoorten, tenzij ze al een paar jaar zijn geïnstalleerd. In geval van twijfel is het beter geen hogedrukreiniger te gebruiken. Als u het echt wilt gebruiken, stel de waterdruk dan in op het minimum en laat een afstand van minstens 50 cm tussen de sproeier en uw terrasplanken. Als u de structuur van het hout beschadigt, kunnen mos en korstmos zich gemakkelijker nestelen.

V33's composiet houtontvetter kan in de tank van de hogedrukreiniger gegoten worden.

  

Welke producten moet ik vermijden bij het onderhoud van mijn terras?

Sommige producten zijn zeer schadelijk en kunnen het hout beschadigen, gebruik ze dus nooit om uw houten terras te onderhouden. Lijnzaadolie: dit laat zwarte sporen na die zich vastzetten.

Gepubliceerd op 16-03-2021 Home, Tips en advies, Onze producten 0 3474

Voeg een reactie toeLaisser une réponde

U moet  zich identificeren  om een reactie toe te voegen.

Blog categories

Laatste commentaren

Geen commentaren

Zoekopdracht in de blog

Recently Viewed

No products

Menu

Vergelijken 0