Wat is Formule 12 verf ?

Wat is Formule 12 verf ?

Wat is Formule 12 verf ? Zijn alle soorten gelijkwaardig ? 

Veel leveranciers hebben Formule 12 verf in de aanbieding. Maar waar komt deze naam eigenlijk vandaan? Verfverkopers hebben daar vaak geen duidelijk antwoord op. Vaak hoort men dat, omwille van de 12 ingrediënten die gebruikt zijn om deze verf te produceren, de naam Formule 12 is ontstaan ongeacht het merk. Anderzijds zouden deze 12 ingrediënten vereist zijn in lastenboeken die het ministerie van openbare werken oplegt... Indien dit werkelijk het geval is zou iedereen uit economische overweging er baat bij hebben om de goedkoopste Formule 12 te kopen die de markt aanbiedt. Alle merken bieden sowieso een equivalent product toch?

  

Is alle Formule 12 evenwaardig?

Na grondig onderzoek en dankzij de hulp van een verffabrikant in de in Luik, de heer David (die al meer dan 40 jaar in het vak werkt) kregen we te horen dat destijds chemische ingenieurs tewerk gesteld waren in de openbare werken die de formules voorschreven van de vereiste verf die moest geleverd worden aan de gemeentelijke administraties. Er was trouwens zelfs sprake van Formules 7, 11, … en 12. De ingenieurs moesten zelf grondig opletten op de soorten bindmiddelen en producten die gebruikt waren om de verven te produceren en te kunnen aanbrengen.
We kregen een kopie te zien van lastenboek 104 van 1963 en die feitelijk de hoeveelheid voorschrijft van de minimum materie die aanwezig moet zijn in de verf Formule 12. De andere formules beschreven in lastenboek 104 zijn daarentegen verdwenen en vandaag vervangen door moderne producten. Maar de Formule 12 heeft met haar sterke reputatie tot op heden stand gehouden.

Het is meer dan waarschijnlijk dat de huidige producten trouw zijn gebleven aan de basisformule die destijds, die de hoeveelheid vulstof (goedkoop) beperkte en de producent verplichtten de  hoeveelheid hars, pigment en bindmiddelen (duur) van betere kwaliteit te gebruiken.
Uiteraard zijn de hedendaagse gebruikte hars en bindmiddelen van betere kwaliteit dan 50 jaar terug.

De conclusie is dat alle soorten Formule 12 van de verschillende fabrikanten “redelijk gelijkaardig” blijven niet tegenstaande er geen verplichting meer bestaat om het initieel lastenboek na te leven, ook aangezien in tussentijd de openbare werken opgesplitst zijn onder regionale bevoegdheden.

De beste prijzen voor de Formule 12 verf is te verkrijgen bij Paint Trade Centre. Een emmer van 20kg kost 62.91€ BTW inbegrepen voor de witte en op 75.01€ BTW inbegrepen voor de getinte versie. Per pallet is het nog goedkoper.  Bezoek onze website of neem contact op met een van onze medewerkers voor meer informatie. Tot snel bij Paint Trade Centre.

Gepubliceerd op 10-01-2017 door David Callens. Technisch adviseur Home, Tips en advies, Onze producten 0 23808

Voeg een reactie toeLaisser une réponde

U moet  zich identificeren  om een reactie toe te voegen.

Blog categories

Laatste commentaren

Geen commentaren

Zoekopdracht in de blog

Recently Viewed

No products

Menu

Vergelijken 0