Kleuren kiezen voor je interieur: 5 factoren om te overwegen

Kleuren kiezen voor je interieur: 5 factoren om te overwegen

Ieder huis is uniek op zijn eigen manier. Een subtiel gebruik van kleuren staat toe zekere karaktertrekken van het huis op de voorgrond te brengen. Bij gebruik van de juiste kleuren zal je zekere details kunnen wegwerken of juist benadrukken. Ook al zijn kleuren een kwestie van persoonlijke smaak, toch heeft elke kleur zijn eigen functie en zijn eigen karakter. Elke kleur geeft, afhankelijk van de verlichting, de grond en het meubilair een andere sfeer mee.

Kleuren brengen leven in huis, dit geldt niet enkel voor muren, maar ook op voorwerpen en accessoires. Elke kleur heeft zijn eigen persoonlijkheid en kunnen het humeur van mensen beïnvloeden op een steeds verschillende manier. Een zeker aantal kleuren hebben een opwekkend effect, anderen hebben eerder een rustgevend effect.

verfkleuren voor uw muren

Hier zijn enkele basis principes die bij het uitkiezen van muurverf zullen helpen:

De helderheid

Indien een kamer over veel helderheid beschikt, zijn alle fantasietjes toegestaan. Vergeet de belangrijkste regel natuurlijk niet: less is more. Indien er, daarentegen, maar weinig lichtinval is, hou je het best bij lichtere tinten. Neutrale kleuren zoals beige, licht taupe, of lichtgrijs zijn helder en volstaan bij om het even welke decoratieve stijl. Deze kleuren passen perfect bij meubilair en accessoires en zullen voor een zekere sfeer zorgen. De zachtheid van de tinten laat toe deze te combineren met felle kleuren zoals fuchsia, rood en oranje,… In kleine ruimtes worden donkere kleuren afgeraden, omdat ze de ruimte kleiner doen lijken.

verfkleuren voor uw woonkamer

Volume en ruimte

Zoals we het al eerder zeiden, een goed verlichte ruimte lijkt steeds groter en ruimer. Verwijder de gordijnen en laat het licht in huis. Als je een kleine gang groter wil doen lijken, kan je de lengte, het uiteinde van de gang en de deuren in één zelfde lichte kleur verven.

Blauw is een kleur die een vergrotingseffect teweeg brengt. Blauw reflecteert meer licht dan dat het absorbeert. Daarom verf je je muren het best in het blauw wanneer je dit effect wil veroorzaken. In tegenstelling tot blauw, die diepte brengt aan de ruimte, zal rood eerder een vernauwingseffect veroorzaken. Het is handig om een warm karakter te brengen aan ruimtes waar heel veel lichtinval is.

Ongeacht de kleur blijft het recept hetzelfde:

Om groter te doen lijken: lichte muren en plafond

Om breder te doen lijken: licht plafond en één enkele donkere muur

Intiemer doen lijken: donkere muren

Een plafond lager doen lijken: donker plafond

 

Verlichting

Kies de kleuren volgens de dag- en nachtverlichting in je ruimte. De natuurlijke helderheid en verlichting variëren in functie van het uur van de dag. Ook de elektrische verlichting zorgen voor een heel verschillend soort lichtinval. Wees zeker dat je de kleuren zowel bij dag- als nachtverlichting hebt nagekeken. Eén zelfde kleur op de muur zal anders lijken dan diezelfde kleur op het plafond. Indien je kiest voor diezelfde kleur op muur en plafond, gebruik dan de lichtste toon voor het plafond.

het kiezen van kleuren voor je interieur

Felle kleuren

Het oog zal in een ruimte steeds aangetrokken worden door de meest felle kleur. Indien de felle kleuren te aanwezig zijn, zal het oog moe worden en geen aandacht meer bieden aan het decor. Indien u gebruik maakt van felle kleuren, gebruik dan slechts één enkele dominante kleur. De andere muren dienen geverfd te worden in lichtere kleuren om het geheel in evenwicht te houden.

Welke muren in het donker?

De muur rechtover het venster is de muur die het licht reflecteert op de ruimte. Het is de gewoonte lichte kleuren te gebruiken, maar daarom is het nog geen regel. Het gebruik van kleuren is altijd afhankelijk van de lichtinval en van de functie van de ruimte. Bijvoorbeeld, in een slaapkamer zal de donkerste muur diegene zijn die aan de andere kant van staat van de lichtbron. Meestal worden de muren met een opening geverfd in een lichte kleur. Vervolgens wordt de loodrechte muur geverfd in de donkere kleur. De muur langs de andere kant van de donkere muur wordt opnieuw in het licht geverfd. Let wel op dat alles afhankelijk is van de architectuur van de ruimte, de helderheid van de kamer en van het uiteindelijk resultaat wanneer al de meubels er staan. De kleur van het raamwerk kan een interessant contrast bieden met de andere kleuren in de kamer. Indien de donkere muur verborgen wordt door een grote kast, kan het mooi zijn om nog een andere muur te verven in diezelfde donkere kleur.

donkere kleuren voor de muren

Meer inspiratie nodig? Bekijk onze inspiratie foto's hier.

Afbeeldingen gezien op Pinterest.

Gepubliceerd op 31-01-2017 Home, Kleur inspiratie, Tips en advies 0 17056

Voeg een reactie toeLaisser une réponde

U moet  zich identificeren  om een reactie toe te voegen.

Blog categories

Laatste commentaren

Geen commentaren

Zoekopdracht in de blog

Recently Viewed

No products

Menu

Vergelijken 0