De kleur van het jaar 2022: geïnspireerd door de natuur

De kleur van het jaar 2022: geïnspireerd door de natuur

In een door Fixr.com gepubliceerd rapport hebben 49 interieurexperts commentaar gegeven op de keuze van verfmerken voor de kleur van het jaar 2022. "Elke kleur heeft zijn moment van glorie, en het lijkt erop dat groen er dit jaar een van zal zijn," zegt een van hen.

In tegenstelling tot voorgaande jaren is er een gemeenschappelijke trend ontstaan. Alle acht verfproducenten in het Fixr.com-rapport kozen voor natuurlijke tinten. Bovendien kozen zeven van de acht merken voor groen. De tinten variëren van fel tot sereen, en van koel tot warm. Ondanks de verschillen in toon, lijkt de redenering achter de keuzes duidelijk dezelfde te zijn.

De 49 experts op het gebied van interieurontwerp en woninginrichting die Fixr.com heeft geïnterviewd, bieden een unieke kijk op deze kleuren, de redenen voor hun keuze en tips en suggesties over hoe u ze in uw huis kunt integreren. Fixr.com wilde weten welke volgens hen het populairst zullen zijn bij huiseigenaren en waarom, en ook wat hun persoonlijke voorkeuren zijn als interieurexperts.

Of u nu een frisse start wilt maken met deze kleuren, wilt begrijpen wat de drijvende kracht achter deze interieurtrend is of de verschillen tussen de kleuren van het jaar 2022 wilt begrijpen, wij nodigen u uit om hun ideeën, keuzes en suggesties door te bladeren.

  

   

Wat zijn de kleuren van de verfmerken voor het jaar 2022?

In dit verslag heeft Fixr.com de deskundigen gevraagd om de acht bovenstaande kleuren, die door de grote verfmerken zijn gekozen als kleur van het jaar, te becommentariëren en te analyseren. De kleuren zijn als volgt: Benjamin Moore's October Mist, Sherwin-Williams' Evergreen Mist, Behr's Breezeway, Dutch Boy's Cypress Garden, PPG's Olive Sprig, DunnEdwards' Art and Craft, Glidden's Guacamole en Valspar's Blanched Thyme.

"Het is verbazingwekkend dat zoveel fabrikanten en leveranciers zulke vergelijkbare tinten hebben gekozen. Ik denk dat dit een trend is die verder gaat dan alleen interieurdesign!" Patti Johnson van Patti Johnson Interiors.

   

Benjamin Moore oktober nevel (PPG 1028-S)

   

Waarom is er zo'n duidelijke trend in de kleur van het jaar 2022?

Hoewel de antwoorden uiteenlopende redenen aangaven, hadden de meesten één ding gemeen: de pandemie. Wat wij allen het afgelopen anderhalf jaar hebben doorstaan, heeft het leven van vele gezinnen en hun relatie met hun huis veranderd. Woningen hebben een nieuwe betekenis gekregen voor mensen die op één plaats samen slapen, eten, werken, studeren en wonen.

Het verlangen van de mensen om naar buiten te gaan en zich opnieuw met de natuur te verbinden, lijkt het zaad te zijn dat deze nieuwe kleurentrend heeft doen ontstaan.

  

Evergreen Frog Sherwin Williams (J0.05.55)

   

Volgens deskundigen is groen een van de kleuren die de natuur vertegenwoordigen. Het wordt beschouwd als rustgevend, sereen en verbonden met vele elementen zoals vernieuwing (groen in de lente), gezondheid, welzijn, groei en een gevoel van herverbinding met onze huizen, en met elkaar. Joe Nahem, van Fox-Nahem Associates, voegt hieraan toe dat deze tinten groen "...goed lijken te werken met allerlei soorten interieurs en zeer rustgevend zijn - in tijden van behoefte aan rust.

  

Blanched thyme Valspar

    

Deze op de natuur geïnspireerde kleuren zijn wellicht ook representatief voor het verlangen van veel mensen om het buitenleven naar binnen te halen. Kevin O'Gara, oprichter van Kevin Francis Design, legt uit: "...het buitenleven is een essentiële bron van ontspanning geworden en ik denk dat veel mensen zich realiseerden hoe vanzelfsprekend ze dat vonden nadat ze door de pandemie vaker thuis waren. Ook het streven naar een groter contact met de natuur, met meer natuurlijke producten, duurzame merken en ethische consumptie, wordt eindelijk minder als een trend beschouwd en meer als een richting waarvan onze toekomst afhangt".

    

Breezeway Behr verven (77GY 68/066)

   

Groene kleuren worden ook geassocieerd met ecologie en organisch. Dit zou kunnen betekenen dat groen als kleur een uitdrukking zou kunnen zijn van de huidige aspiraties op dit gebied. Volgens Michelle Cortizo van Cortizo Interiors, "verwijzen groenen naar onze omgeving en zijn ze rustgevend van aard. Of het nu gaat om gezonder leven, het behoud van het milieu of het eten van meer biologisch voedsel, groen is een centraal onderdeel van onze levensstijl geworden".

  

Guacamole, Glidden

 

Welke kleur zal het meest populair zijn bij huiseigenaren?

Deskundigen werd gevraagd te kiezen welke van de acht kleuren het populairst zou zijn bij huiseigenaren. De top vijf kleuren zijn October Mist, Evergreen Mist, Breezeway, Cypress Gardens en Blanched Thyme.

 

  

De favoriete kleuren van ontwerpers voor 2022

Wat de persoonlijke voorkeuren van de deskundigen betreft, zijn de kleuren gevarieerder dan de deskundigen dachten dat de mensen zouden kiezen. Hoewel de top drie kleuren - October Mist, Evergreen Fog en Breezeway - de top drie blijven, is het verschil veel groter, met de onderste drie keuzes die hier meer stemmen krijgen.

Dit kan komen doordat interieurontwerpers zich meer op hun gemak voelen met kleuren en gedurfde keuzes. Voor degenen die dagelijks met kleuren, textiel en afwerkingen werken, is het gemakkelijker om de verbanden te zien en te visualiseren hoe iets zich in een ruimte zal gedragen. Dus terwijl een individu misschien bang is voor een gedurfde keuze als Guacamole of een donkere optie als Art and Craft, kunnen interieurontwerpers meer manieren overwegen om ze in hun eigen interieur te verwerken.

  

   

In welke omstandigheden zou u de ene boven de andere gebruiken?

Kleur kan subjectief zijn, maar elementen zoals plaats, licht en architectuur kunnen een aanzienlijke invloed hebben op hoe een kleur in een bepaalde ruimte presteert. Hoewel het overwegend groentinten zijn, zijn sommige lichter, andere donkerder, sommige koeler, sommige warmer en sommige dynamischer. Todd Davis van Brown Davis Interiors zegt hierover: "Het gebruik van elk groen hangt echt af van het licht dat een kamer ontvangt, het doel van de kamer en, natuurlijk, de locatie (noord, zuid, oost, west). Een kleur als October Mist is neutraler en geeft een vleugje kleur en een diepere kleur als Evergreen Fog is meer bepalend." Dit betekent dat plaats en ondertoon een groot verschil kunnen maken voor hoe een kleur uiteindelijk wordt waargenomen.

In een donkere ruimte kan de waarneming van een kleur heel anders zijn dan in een ruimte met natuurlijk licht. Kevin O'Gara legt uit: "Bij het kiezen van een groene verf zijn de ondertonen erg belangrijk, omdat groen een kleur is die heel snel kan veranderen bij verschillende soorten licht. Groenen met koelere ondertonen, zoals Breezeway van Behr, zien er lichtblauw uit in natuurlijk licht en groen in binnenlicht. Dit kan prachtig staan in een eetkamer, waar het overdag heel verfrissend zal zijn, en 's avonds comfortabeler. Groenen zoals Sherwin Williams Evergreen Fog zien er grijzer uit in binnenlicht, maar hebben nog steeds een mooie subtiele diepte in daglicht, dus ik zou het aanraden voor een leefruimte."

Ook stijl speelt een rol: sommige kleuren passen beter in een landelijke omgeving en andere beter in een modern huis. Volgens Veronica Soloman van Casa Vilora Interiors: "Het hangt af van de stijl die ik probeer te creëren. Ik zou Breezeway of October Mist van Behr gebruiken in een meer moderne ruimte, terwijl ik Blanched Thyme van Valspar zou gebruiken in een meer traditionele of landelijke stijl. Barbara Segal, van Barbara Segal & Associates, is het daarmee eens: "Olive Spring, PPG neigt naar geel, waardoor het een keuze is voor een meer traditionele of historische ruimte, waarbij een verscheidenheid aan houttinten wordt benadrukt.

Dit alles betekent dat op het eerste gezicht misschien veel groen te zien is, maar dat er ook veel subtiliteiten in het spel zijn die een kleur kunnen maken of breken wanneer hij in een specifieke ruimte wordt gebruikt.

Op zoek naar meer inspiratiefoto's? Klik hier voor meer inspiratiefoto's

Wilt u enkele groenen uit de Paint Trade reeks van dichtbij zien?

- In Crown: klik hier

- In Levis en Trimetal: Klik hier

- In RAL (vanaf #6000): Klik hier

Heb je een referentie van een ander merk verf? Klik hier

Gepubliceerd op 26-04-2022 Home, Decoratie trends, Kleur inspiratie 0 4362

Voeg een reactie toeLaisser une réponde

U moet  zich identificeren  om een reactie toe te voegen.

Blog categories

Laatste commentaren

Geen commentaren

Zoekopdracht in de blog

Recently Viewed

No products

Menu

Vergelijken 0